ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ

Δικαστήρια αγνώστων δραστών

Μια από τις αλλαγές για τις οποίες είχε παρασχεθεί ισχυρή λαϊκή στήριξη στο δημοψήφισμα ήταν και η μετατροπή του δικαστικού συστήματος από ¨υπερασπιστή του συστήματος¨ σε υποστηρικτή του λαού και της δικαιοσύνης.

Με αυτές τις αλλαγές είχε αλλάξει και ο τρόπος επιλογής των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

 Έσπασε ο έλεγχος και η πίεση που ασκούσε το σύστημα πάνω σε αυτόν το φορέα. Εξαιτίας του αναδομημένου –χάρη στο δημοψήφισμα- HSYK, είχαμε πιστέψει πως θα έχουμε ένα πιο δίκαιο και αμερόληπτο δικαστικό σύστημα.

Τα δικαστήρια για τα οποία λέγεται πως διασώθηκαν από την ¨συστημική¨ πίεση αλλά τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ΑΚΠ, τον τελευταίο καιρό βγάζουν περίεργες αποφάσεις.

 Αυτό πώς να το σχολιάσω ειλικρινά δεν ξέρω. Ή δεν κόπηκαν οι δεσμοί των δικαστηρίων με το ¨σύστημα¨…. Η πλέον το ΑΚΠ που είναι γνωστό πως πλέον έχει αρκετούς ¨οπαδούς¨ στους μηχανισμούς ελέγχου των δικαστηρίων συνεννοείται με το ¨σύστημα¨.

Οι υποψίες προς το ΑΚΠ πηγάζουν και από άλλους, πέραν των δικαστηρίων λόγους.

Η ¨απόρρητη¨ συμφωνία που έκανε με τους στρατιωτικούς για τις φυλακές…

Η απόφαση ότι η αναφορά ελέγχου του στρατού που θα συντάσσει το Ελεγκτικό Συμβούλιο θα παραμένει απόρρητη…

Η απίστευτη επιμονή να περάσει ο νόμος που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της μαφίας στο ποδόσφαιρο και στα στημένα παιχνίδια…

Η ασυλία ανωτάτων μελών της ΜΙΤ που ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση Εργκενέκον…

Κατά σοβαρό τρόπο τίθεται πλέον το ερώτημα ¨Ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός του πρωθυπουργού Ερντογάν και του ΑΚΠ ;¨. Το κόμμα αυτό που υπόσχεται ¨Μια νέα Τουρκία¨ προσπαθεί μήπως να ενισχύσει την εξουσία του ερχόμενο σε ένωση με ανθρώπους του ¨παλιού συστήματος¨ ;

Μήπως δηλαδή τόσο καιρό δεν αγωνιζόταν να αλλάξει το σύστημα, αλλά μόνο τον ιδιοκτήτη του συστήματος ; Οι αλλεπάλληλες αποφάσεις των τελευταίων δύο ημερών ισχυροποίησαν τις υποψίες περί του ¨τι γίνεται¨.

Καταρχάς διασώθηκαν μέσω της παραγραφής τα μέλη της ΜΙΤ που είχαν απειλήσει στην νομαρχία Κωνσταντινούπολης τον Χραντ Ντινκ πριν αυτός δολοφονηθεί.

Ακολούθως ξαφνικά αφέθηκαν ελεύθεροι οι ¨εκτελεστές¨ πρώην μέλη των ειδικών μονάδων της αστυνομίας που είχαν συλληφθεί στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον.

Ιδιαίτερα σε αυτό το τελευταίο περιστατικό οι εξελίξεις είναι πολύ περίεργες.

Ο δικαστής που καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση τον Μεχμέτ Αγάρ και έδωσε εντολή σύλληψης αυτών των αστυνομικών απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του. Ακολούθως και χωρίς να υπάρχει κάποια νέα προσφυγή από τους δικηγόρους των αστυνομικών, ξαφνικά το ¨υπηρεσιακό¨ δικαστήριο τους απελευθέρωσε.

Άραγε το δικαστήριο έκρινε πως είναι αθώοι οι αστυνομικοί για τους οποίους υπάρχουν μάρτυρες που απευθύνουν πολύ βαριές κατηγορίες ;

Ή μήπως πείστηκε πως δεν θα διαφύγουν ; Δεν τέθηκε καν απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Και όμως ένας από την ομάδα αυτών των αστυνομικών ακόμη διαφεύγει την σύλληψη.

Εάν λοιπόν το ¨υπηρεσιακό¨ δικαστήριο χωρίς να έχει κάποια νέα προσφυγή μπροστά του έκρινε πως οι αστυνομικοί αυτοί ήταν αθώοι, τότε πρέπει να ρωτήσουμε το εξής : Ο Αϊχάν Τσαρκίν που ήταν μέλος αυτής της ομάδας αστυνομικών και κατέθεσε ως μάρτυρας για τα εγκλήματα που διέπραξαν, γιατί βρίσκεται ακόμη στην φυλακή ;

………………

Πως έγινε και ξαφνικά πείστηκαν για και για την αθωότητα αλλά και για το ότι δεν θα διαφύγουν οι αστυνομικοί που φέρεται να είναι δράστες σε μια σειρά από δολοφονίες την εποχή του Σουσουρλούκ ;

Προέκυψαν μήπως νέα στοιχεία που προκάλεσαν την απελευθέρωση των αστυνομικών που συνελήφθησαν πριν από μερικούς μήνες ;

Μήπως μάθατε πως εκείνες τις δολοφονίες τις διέπραξαν κάποιοι άλλοι ; Και τον δικαστή που είχε διατάξει την φυλάκιση τους γιατί τον μεταθέσατε ; Πιστέψατε μήπως πως υπήρξε κάποιο δικαστικό λάθος στην φυλάκιση των αστυνομικών ;

…………………..

Δεν θα εκπλαγώ αν σύντομα αρχίσουν πάλι να σηκώνουν κεφάλι τα ζόμπι του συστήματος.

 Εφ. Ταράφ 15-12-2011

Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

 

Σχόλιο : Όταν γράφει για ¨σύστημα¨ προφανώς εννοεί τον κεμαλισμό.