ΜΑΖΙΚΗ ΣΦΑΓΗ

 Χατζή Εντζού :Οι στρατιώτες μας έκοψαν το δρόμο και τα αεροπλάνα βομβάρδισαν

Σιρνάκ – Οργανώσεις όπως η IHD και η MAZLUMDER εξέτασαν το περιστατικό του βομβαρδισμού των χωρικών από μαχητικά αεροπλάνα στο χωριό Ορτάσου της πόλης Ουλούντερέ –νομού Σιρνάκ, και ετοίμασαν μια πρώτη αναφορά στην οποία περιγράφουν πως πρόκειται για μια εξωδικαστική εκτέλεση και για μια μαζική σφαγή.

 Στην αναφορά περιέχεται η κατάθεση του διασωθέντος Χαντζή Εντζού, ο οποίος αναφέρει πως οι στρατιώτες τους έκοψαν τον δρόμο και μετά τα αεροπλάνα βομβάρδισαν.

Οι οργανώσεις IHD και η MAZLUMDER που μετέβησαν επιτόπου για να εξετάσουν το περιστατικό, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της προ-αναφοράς τους.

Μέλη του Δ.Σ. της IHD μαζί με μέλη από τις κατά τόπους οργανώσεις από Ντιγιαρμπακίρ, Χακκάρι, Βαν, Σίιρτ και Μάρντιν μαζί με άτομα από το Δ.Σ. της MAZLUMDER και μέλη της οργάνωσης από τα παραρτήματα σε Χακκάρι και Ντιγιαρμπακίρ, αναφέρθηκαν στα εντυπωσιακά σημεία της προ-αναφοράς τους.

Στην αναφορά καταγράφεται πως οι σοροί των νεκρών έφτασαν το βράδυ στο Ουλούντερέ, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ακολούθως γράφουν …………………………

 Στην αναφορά αναφέρεται πως υπήρξε συνάντηση με τον  19χρονο Χατζή Εντζού ο οποίος διασώθηκε τραυματίας από το περιστατικό, o οποίος περιέγραψε τα εξής :

Στις 28-12-2011 γύρω στις 16.00 μαζί με μια ομάδα 40-50 ατόμων και ίδιο αριθμό μουλαριών περάσαμε στο Ιράκ για να φέρουμε μαζούτ και τρόφιμα. Στο στρατόπεδο δεν ενημερώσαμε ότι πάμε, αλλά αυτοί ούτως ή άλλως ξέρουν πως πηγαίνουμε. Σκοπός μας ήταν να φέρουμε ζάχαρη και μαζούτ. Μάλιστα όταν πηγαίναμε ακούσαμε τον ήχο των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αλλά καθώς συνέχεια πάμε κι ερχόμαστε, συνεχίσαμε τον δρόμο μας. Το βράδυ κατά τις 19.00 φορτώσαμε τα μουλάρια και πήραμε τον δρόμο. Γύρω στις 21.00 πλησιάσαμε στα σύνορα. Φτάσαμε σε ένα οροπέδιο του χωριού μας, το οροπέδιο είναι ακριβώς στα σύνορα. Εκεί πέρα έγιναν βολές πρώτα από τροχιοδεικτικά και ακολούθως από πυροβολικό και όλμους. Εμείς αφήσαμε τον φόρτο μας στην άλλη μεριά των συνόρων. Αμέσως μετά ήρθαν τα αεροπλάνα και άρχισε ο βομβαρδισμός. Ήμασταν δύο ομάδες, η πρώτη ομάδα είχε απόσταση 300-400 μέτρων από την δεύτερη. Αμέσως μετά την πρώτη βολή πυροβολικού ήρθαν τα αεροπλάνα. Καθώς οι στρατιώτες έπιασαν το οροπέδιο, εμείς δεν είχαμε άλλο δρόμο για να περάσουμε στην από εδώ πλευρά. Έτσι αναγκαστικά οι δύο ομάδες συνενώθηκαν. Με τον βομβαρδισμό του πρώτου αεροπλάνου καταστράφηκε ομάδα 20 ατόμων που ήταν στα σύνορα στο σημείο μηδέν. Αμέσως αρχίσαμε να φεύγουμε προς τα πίσω. Σε αυτούς που έμειναν ανάμεσα στα βράχια, άρχισε να βρέχει βόμβες πάνω τους. Από την ομάδα των 6 ατόμων που ήμουν εγώ, σωθήκαμε οι 3. Φορούσαμε κανονικά πολιτικά ρούχα και κανένας μας δεν είχε όπλο. Το περιστατικό διήρκεσε περίπου 1 ώρα. 2-3 άτομα μαζί με τρία μουλάρια μπήκαμε στο ποτάμι. Μετά από μια ώρα καταφύγαμε κάτω από ένα βράχο. Από τους φίλους μας δεν είχαμε νέα. Γύρω στις 23.00-23.30 από τα φώτα και τις φωνές αντιληφθήκαμε πως έρχονται χωρικοί. Όταν άρχισαν οι χωρικοί να κραυγάζουν οι στρατιώτες εκκένωσαν το οροπέδιο. Αυτή τη δουλειά την κάνουμε επί μακρόν. Δύο ήταν παντρεμένοι, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μαθητές λυκείου και πρωτοετείς φοιτητές. Ακόμα κανείς δεν με κάλεσε για κατάθεση. Μετά το περιστατικό δεν είδα κανέναν στρατιωτικό.¨

¨ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΞΕΡΑΝΕ¨

Οι διαπιστώσεις της αναφοράς έχουν ως εξής :

Στο περιστατικό σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αποκλειστικά και μόνο πολίτες

-Κατά το περιστατικό δεν υπήρξε προειδοποίηση ΣΤΟΠ, σε καμμία περίπτωση δεν υπήρξε πυρ σε βάρος στρατιωτών, ενώ στο περιστατικό βομβάρδισαν αεροπλάνα προκαλώντας τους θανάτους.

-Οι πολίτες που βρισκόταν στο περιστατικό ήταν γνώριμοι των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ήταν γνωστά αυτά εμπορικά πήγαινε-έλα στα σύνορα.

………….

-Τα πτώματα που είδε η επιτροπή μας ήταν καμένα, τα εσωτερικά τους όργανα είχαν βγει έξω, τα κρανία των περισσότερων είχαν κομματιαστεί, όπως και τα σώματα τους.

-Στο περιστατικό διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά μεγάλης καταστροφικής ισχύος καυστικής φύσεως.

…………………..

Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ 29-12-2011

 

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone