¨ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΧΩ ΑΙΜΟΠΤΥΣΗ¨

Εφ. Ταράφ 30-11-2011

Σας παρακαλώ, έχω αιμόπτυση

Από την αναφορά που έγραψε προς τον εισαγγελέα ο φυλακισμένος Καραμπουλούτ που είχε καρκίνο στον πνεύμονα : ¨Έχω αιμόπτυση. Αν δεν πεθάνω την επόμενη 1,5 ώρα ας υπάρξει ενδιαφέρον για εμένα¨

¨Επί δύο μέρες έχω αιμόπτυση. Έχω γεμίσει τον νιπτήρα με αίμα που φτύνω. Μου είπαν πως πρέπει να περιμένω 1,5 ώρα για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αν δεν πεθάνω την επόμενη 1,5 ώρα, ας υπάρξει ενδιαφέρον να μου δοθεί αίμα. Με σεβασμό σε όλους¨. Ο 74χρονος Αβνί Καραμπουλούτ που ήταν φυλακισμένος στην φυλακή Ουμρανίγιε για τραυματισμό ατόμου, λίγο μετά αφού έγραψε αυτή την επιστολή προς τον εισαγγελέα, πέθανε. Ο Καραμπουλούτ είχε καρκίνο στον πνεύμονα. Η οικογένεια του θα υποβάλλει μήνυση στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης για αμέλεια.

Ένας ακόμη προστέθηκε σε αυτούς που έχουν χάσει την ζωή τους στις φυλακές λόγω προβλημάτων υγείας. Ένας θάνατος ο οποίος ¨φώναζε¨ ότι ερχόταν. Ο 30ος κρατούμενος που χάνει την ζωή του ήταν ο Καραμπουλούτ. Φυλακίστηκε για ένα έτος τον Μάρτιο διότι ενεπλάκη σε τραυματισμό ατόμου. Ο Καραμπουλούτ είχε ιατρικές βεβαιώσεις για την αρρώστια του από το πανεπιστήμιο Λουτφί Κιρντάρ, από το Πασαμπαχτσέ και από το κρατικό νοσοκομείο του Πέντικ. Τα παιδιά του Καραμπουλούτ με έγγραφο τους είχαν ενημερώσει την διοίκηση των φυλακών για την κατάσταση του πατέρα τους. Η οικογένεια παραθέτοντας τις ιατρικές βεβαιώσεις στην διοίκηση των φυλακών ζήτησε ¨Να εξετασθεί ο άρρωστος από την ιατροδικαστική και να αποφασιστεί ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την ποινή του¨.

Έγραψε τον θάνατο του

Με τις προσπάθειες της οικογένειας ο Αβνί Καραμπουλούτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά καθώς δεν του έδιναν άδεια παραμονής κάθε φορά τον έστελναν πίσω στη φυλακή. Τελευταία φορά ο Καραμπουλούτ στις 18 Νοεμβρίου έγραψε μια αίτηση με την οποία ζητούσε από τον εισαγγελέα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι τελευταίες γραμμές που έγραψε ο γέρος άνθρωπος ήταν σαν αγγελία του θανάτου του : ¨Επί δύο μέρες έχω αιμόπτυση. Γέμισα δυό νιπτήρες με το αίμα που έχω φτύσει. Στις 16 Νοεμβρίου νύχτα στις 01.30 μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο. Στις 5 το πρωί με ξαναπήγαν στο νοσοκομείο. Πριν να με κατεβάσουν κάτω στο νοσοκομείο, με πήγαν πάλι πίσω στις φυλακές. Την νύχτα μέχρι το πρωί έφτυσα έναν νιπτήρα αίμα. Παρά το ότι παρακάλεσα τον σκοπό μου είπε ότι πρέπει να αντέξω 1,5 ώρα μέχρι να με πάνε στο νοσοκομείο. Κύριε εισαγγελέα μου αν δεν πεθάνω σε αυτή την 1,5 ώρα, και αν φτάσει αυτή η αίτηση σε εσάς ζητάω να μου δοθεί αίμα, να υπάρξει ενδιαφέρον για εμένα. Με σεβασμό προς όλους. ¨

Μετά από αυτή την αίτηση του Καραμπουλούτ, η εισαγγελία φυλακών ζήτησε να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λουτφί Κιρντάρ αλλά πάλι δεν τον κράτησαν και στάλθηκε πίσω στις φυλακές. Εκείνη την νύχτα ο Καραμπουλούτ έχασε την ζωή του.

……………..

Σχόλιο : Πραγματικά πόσο γουρούνια πρέπει να είναι κάποιοι για να υπάρχουν τετοιες περιπτώσεις ;