ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΕΣΙ

¨ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΣΟΥΡΕ¨ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η ομάδα γυναικών θεολόγων της εκλεγμένης μουφτείας Κομοτηνής οργάνωσε στην Κομοτηνή την πέμπτη ¨Παραδοσιακή εκδήλωση Ασουρέ¨. Στην τελετή μετείχαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, η υποπρόξενος Μπερίν Οκούρ, οι βοηθοί μουφτή Κωνσταντινούπολης Καδριέ Αβτζί Ερντεμλί, Ουγούρ Μπετούλ Οζτούρκ και Νεμπαχάτ Γιαλτσίν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο βοηθός του Φεχίμ Αχμέτ, η πρόεδρος της ομάδας γυναικών θεολόγων Τζαχιντέ Χασεκί, η επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η επικεφαλής του τομέα γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Νετσλά Τσαβούς, το μέλος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Νετσμί Αμπντουρρεζάκ, η επικεφαλής του τομέα γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Ελμάς Χουσμένογλου και πολλές γυναίκες. Οι ομιλίες πρωτοκόλλου άρχισαν με την ομιλία της επικεφαλής της ομάδας γυναικών θεολόγων Τζαχιντέ Χασεκί.

…………….

Ο Ιμπραήμ Σερήφ εν περιλήψει ανέφερε τα εξής :

Αυτά που διασφαλίζουν την συνέχεια των κοινοτήτων και των εθνών είναι η θρησκεία, η γλώσσα, η ιστορική συνείδηση, τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Σε κάθε κοινότητα και έθνος τα παραπάνω στοιχεία ορίζουν τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Αυτός ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς λέγεται κουλτούρα. Έθνη τα οποία δεν μπορούνε να μεταδώσουν στις νέες γενιές την δική τους κουλτούρα είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούνε μέσα στον χρόνο. Εμείς λοιπόν απόψε έχουμε συγκεντρωθεί για να αντιληφθούμε το Ασουρέ, να εκφράσουμε τον σεβασμό μας προς τον Εχλιμπεγίτ και να τα μεταδώσουμε αυτά στις επόμενες γενιές.

………………….

ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ : ΤΟ ΑΣΟΥΡΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς απεύθυνε χαιρετισμό λέγοντας : Το Ασουρέ είναι μια πολύ ισχυρή Τουρκική και Ισλαμική Παράδοση. Και είναι πολύ σημαντικό να επιβιώσει και εδώ. Πραγματικά συγχαίρω την μουφτεία μας. ¨

Ο Σάρνιτς στην ομιλία του ανέφερε τα εξής : Αξιότιμοι καλεσμένοι, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον μουφτείας της Κομοτηνής που μας κάλεσε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι φέτος αυτή η εκδήλωση είναι η πέμπτη φορά που οργανώνεται. Έτσι εγώ είναι η Τρίτη φορά που μετέχω στην εκδήλωση Ασουρέ σας. Όλες ήταν υπέροχες. Και η συμμετοχή κάθε φορά ήταν ενθουσιώδης. Αισθάνομαι υπερηφάνεια απευθυνόμενος σε μια τόσο εκλεκτή κοινότητα. Επιθυμώ επίσης εκ μέρους σας να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς την βοηθό του μουφτή μας Κωνσταντινούπολης κυρία Καδριέ και στις βοηθούς της, οι οποίες έκαναν τον κόπο να έρθουν εδώ. Εγώ πριν από λίγο ήρθα από την Αθήνα. Έκανα μια επίσκεψη στον νέο μας πρέσβη στην Αθήνα κύριο Κερίμ Ουράς. Όταν του είπα πως θα μετείχα σε αυτή την εκδήλωση, μου είπε να σας μεταφέρω τα χαιρετίσματα και την αγάπη του. Εγώ λοιπόν σας μεταφέρω την αγάπη και τον χαιρετισμό του. Η μέρα του Ασουρέ είναι μια πολύ ισχυρή τουρκομουσουλμανική παράδοση. Είναι μια πολύ ισχυρή τουρκική και ισλαμική παράδοση. Και είναι πολύ σημαντικό να επιβιώσει και εδώ. Εγώ πραγματικά συγχαίρω την μουφτεία μας για την ευαισθησία που επέδειξε σε αυτό το θέμα. Διότι στο βαθμό που εσείς συντηρείτε την κουλτούρα σας, θα μπορέσετε να αφήσετε και μια ισχυρή κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Η αποφασιστικότητα και η σταθερότητα σας για αυτό το θέμα πραγματικά είναι ανεκτίμητη. Συγχαίρω πραγματικά τον κύριο μουφτή μας. Αυτές οι προσπάθειες κάθε μέρα που περνάει αποδίδουν καρπούς και η εκδήλωση αυτή οργανώνεται κάθε χρόνο με επιτυχία¨.

……….

 Εφ. Μπιρλίκ 15-12-2011