ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μια πρωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον σχολιάζοντας την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , είπε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βιώνουν μια άνοιξη και ότι για πρώτη φορά πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκαν κατά την ίδια περίοδο την Τουρκία.

Ο Ταν μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο ¨Τουρκία, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις¨ που οργάνωσε το φόρουμ Ρουμί, είπε πως ¨ Ο Τζο Μπάιντεν παραδοσιακά δεν ήταν πάντα υποστηρικτής στα σχετικά με την Τουρκία θέματα, αλλά αυτή τη φορά ήταν ένας ιδιαίτερα θετικός και ισχυρός υποστηρικτής¨.

Ο Ταν ανέφερε πως οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο συνέβαλαν ιδιαίτερα στην εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και είπε πως ¨ Μαζί με τις εξεγέρσεις συνεστήθη και ένας πολύ ιδιαίτερος διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησαν πολλές φορές τηλεφωνικά.¨

Ο Ταν ανέφερε πως η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία συνυπάρχουν το Ισλάμ, ο μοντερνισμός και η δημοκρατία και είπε πως ¨Δεν πρέπει να παραβλέπονται οι εμπειρίες της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με άμεσους και ισχυρούς δεσμούς με τους δυτικούς φορείς που έχει διασφαλίσει την συνοδοιπορία του σύγχρονου Ισλάμ και της δημοκρατίας.

Εφ. Ταράφ 9-12-2011