Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΑΦΗΝΙΑΣΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ

Τα γεμάτα από ημίφως και πόνο 10 έτη


Η έρευνα για τις δολοφονίες αγνώστων δραστών της δεκαετίας του 1990 γέννησε ελπίδα για απολογισμό για εκείνες τις πικρές μέρες. Η Ραντικάλ εμφάνισε την εικόνα της σκοτεινής δεκαετίας.

 Η Τουρκία λίγο μετά την δήλωση της τότε πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ στις 4-11-1993 που ανέφερε πως ¨Διαθέτουμε λίστα με επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που βοηθάνε το ΠΚΚ¨, άρχισε να βλέπει ειδήσεις για αλλεπάλληλες δολοφονίες Κούρδων επιχειρηματιών και αξιωματούχων. Η δήλωση αυτή της Τσιλλέρ κατά κάποια έννοια άνοιξε την πύλη σε μια σειρά από σκοτεινά, τρομακτικά, αδίστακτα, απερίσκεπτα και παράνομα γεγονότα. Η Τουρκία κατά την δεκαετία του 90 ασχολήθηκε με δολοφονίες αγνώστων δραστών, εκκενώσεις χωριών, μαζικές δολοφονίες, πολιτικές δολοφονίες, εξωδικαστικές εκτελέσεις, σύσταση συμμοριών ανάμεσα σε στρατό-αστυνομία-μαφία, και προβοκάτσιες . Την πραγματική έννοια της δήλωσης της Τσιλλέρ την αποκάλυψε ο συνταξιούχος υποστράτηγος Αττίλα Κιγιάτ. Ο Κιγιάτ στην κατάθεση του είχε αναφέρει πως ¨Οι δολοφονίες αγνώστων δραστών κατά τη δεκαετία του 90 ήταν μια κρατική πολιτική¨. Δηλαδή η Τσιλλέρ το 1993 δεν έκανε τίποτε άλλο παρά ¨ανακοίνωσε κάτι κοινότοπο¨ για όλη την δεκαετία.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στα 10 αυτά χρόνια και με βάση μόνο τα στοιχεία της αστυνομίας υπήρξαν 1912 πολιτικές δολοφονίες. Εξ αυτών οι 608 παρέμειναν δολοφονίες αγνώστων δραστών. Μετά από αυτήν την διαβόητη δήλωση της Τσιλλέρ, διαπράχθησαν 411 πολιτικές δολοφονίες το 1993 και 453 το 1994, συνολικά δηλαδή 864 πολιτικές δολοφονίες εκ των οποίων 303 παρέμειναν αγνώστων δραστών. Με βάση αυτά που ισχυρίζονται το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας (TİHV) και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) τα νούμερα των δολοφονηθέντων είναι πολύ μεγαλύτερα. Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες υπήρχαν ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και δικηγόροι.

Ο Χουσαμετίν Κορκουτατά μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Δολοφονιών Αγνώστων Δραστών που ιδρύθηκε εντός της τουρκικής βουλής το 1993 είχε περιγράψει το αποτέλεσμα με την εξής διάσημη πλέον φράση του : ¨Φάνηκε ότι όταν μιλούσαν για πατρίδα και έθνος επρόκειτο για δουλειές που είχαν σχέση με χρήματα, λαθρεμπόριο και έσοδα¨. Ο σύμβουλος της Τσιλλέρ Μεμντούχ Μπαϊρακτάρογλου στο βιβλίο του ¨Τα χρόνια μου με την Τσιλέρ¨ αναφέρει πως ¨Ανεπίσημα συνεστήθη μια ομάδα από σεσημασμένους. Η ομάδα αυτή αργότερα ενεπλάκη σε εμπόριο ναρκωτικών. Εκείνη την εποχή δολοφονούνταν άνθρωποι σαν να επρόκειτο για κουνούπια.¨

Με τις ομολογίες του τέως στελέχους των ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας Αϊχάν Τσαρκίν άρχισε ο απολογισμός αυτής της περιόδου. Να λοιπόν η εικόνα εκείνων των σκοτεινών χρόνων….

 

Τα 10 χρόνια του ημίφωτος με νούμερα

1912 : Είναι ο αριθμός των πολιτικών δολοφονιών που με βάση τα έγγραφα της αστυνομίας στα οποία στηρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών

608 : Από τις 1912 οι 608 παρέμειναν αγνώστων δραστών

1165 : Ο αριθμός των εξωδικαστικών εκτελέσεων που αποτέλεσαν τον εφιάλτη εκείνης της εποχής. Το καταγεγραμμένο νούμερο τις αναφέρει ως 1165 εκτελέσεις.

 

Κατά την σύλληψη και στην φυλακή

403 : Τα άτομα που πέθαναν (TİHV)

205 : Ο αριθμός των ¨αγνοούμενων¨ από την δεκαετία 1990-2000(TİHV)

253 : Ο αριθμός των ομαδικών τάφων στην Τουρκία(İHD)

3541 : Αριθμός εκκενωμένων χωριών και οικισμών. (İHD)

 

Οι πρωταγωνιστές της δεκαετίας του 1990

Πολλούς από τους σημαντικούς παίχτες των χρόνων του ημίφωτος τους έχουμε γνωρίσει. Προέρχονται από πολιτική, μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, στρατό, kontrgerilla, και από άτομα του υποκόσμου. Στους πρώτους ρόλους η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ που φέρεται να ίδρυσε αυτόν τον ¨ιδιωτικό στρατό¨, ο αστυνομικός Μεχμέτ Αγάρ που αργότερα καταδικάστηκε ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωση σχετικά με την υπόθεση Σουσουρλούκ, Ο Μεχμέτ Εϊμούρ-στέλεχος τότε της ΜΙΤ που συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος για την υπόθεση των δολοφονιών αγνώστων δραστών, ο Κορκούτ Εκέν, ο Βελί Κιουτσούκ (εκ των ιδρυτών της JITEM), O Μαχμούτ Γιλντιρίμ (κωδικός Γεσίλ) που ακόμα συζητείται το αν ζει ή όχι, και ο Αμπντουλλάχ Τσατλί που σκοτώθηκε στο ατύχημα του Σουσουρλούκ. Στις εκτελέσεις και στους κρατούμενους που ¨χάθηκαν¨ μετείχαν οι αστυνομικοί των ειδικών μονάδων Αϊχάν Τσαρκίν, Ενβέρ Ουλού, Μουσταφά Αλτινόκ, Ερτζάν Ερσόι και Ζιγιά Μπαντιρμαλίογλου.

Το ατύχημα στο Σουσουρλούκ στις 3-11-1996 υπήρξε σημείο καμπής

Το ατύχημα που συνέβη στις 3-11-1996 στην πόλη Σουσουρλούκ του Μπαλίκεσίρ, αποκάλυψε τις βρώμικες σχέσεις που ¨ανακάτευαν¨ την Τουρκία. Το ατύχημα απέδειξε τις σχέσεις πολιτικής-μαφίας-αστυνομίας-μυστικών υπηρεσιών. Στο ατύχημα σκοτώθηκε ο αστυνομικός Χουσείν Κοτζαντάγ, ο μαφιόζος-μέλος των γκρίζων λύκων Αμπντουλλάχ Τσατλί και η κοπέλα του Γκοντζά Ούς. Ο βουλευτής του DYP διασώθηκε με τραύματα. Η εισαγγελία του DGM στις 11-11-1996 άρχισε έρευνα. Εκ των κατηγορουμένων τιμωρήθηκαν οι Αϊχάν Τσαρκίν, Ογούζ Γιορουλμάζ, Ερτζάν Ερσόι, Μουσταφά Αλτινόκ, Αμπντουλγκανί Κιζίλκαγιά, Ιμπραήμ Σαχίν, Αϊχάν Ακτσά, Ζιγιά Μπαντιρμαλίογλου, Ενβέρ Ουλού, Αλή Φεβζί Μπιρ, Γιασάρ Οζ, Χαλούκ Κιρτζί και Σαμί Χοστάν. Για την ίδια υπόθεση τιμωρήθηκε και ο Μεχμέτ Αγάρ το 2011.

Εφ. Ραντικάλ 4-12-2011

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone