ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Τουρκικά : η αιμοραγούσα πληγή των Τούρκων της Βουλγαρίας

Πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2011 στην Αδριανούπολη συνέδριο με τίτλο ¨Εθελοντές του Τουρκικού Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στην Βουλγαρία¨ που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Tούρκων των Βαλκανίων. Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διδασκαλία των τουρκικών στην Βουλγαρία,για το τι πρέπει να γίνει για την αύξηση του αριθμού των συλλόγων και των συλλόγων δασκάλων καθώς και το τι πρέπει να γίνει ώστε να συγκεντρωθούνε υπό μια στέγη. Το βράδυ γιορτάστηκε η 15η επέτειος της Ένωσης Τούρκων της Βαλκανικής Θράκης. Στην βραδιά εκεί ο Μουστφά Τσαβούσεφ και η κόρη του η Αζρά Τσαβούσεφ χάρισαν αξέχαστες στιγμές.

Στο συνέδριο μετείχαν από την Βουλγαρία ο Μουζεκί Αχμέτ-Διευθυντής του πολιτιστικού συλλόγου Ομέρ Λουτφί, Ο Μετίν Χασάν- πρόεδρος του ομίλου Μέστανλι Ζεϊμπεκλέρ, η Νουρτέν Ρεμζί –διευθύντρια της πολιτιστικής εστίας Ναζίμ Χικμέτ από το Σούμνου, Ο Γουξέλ Εμιν-διευθυντής της πολιτιστικής εστίας Αρντίνο και κάποιοι δάσκαλοι. Από την Ελλάδα μετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Συλλόγου Μειονότητας Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου και ο ιδιοκτήτητς του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί Ιμπραήμ Μπαλταλί. Στο συνέδριο μετείχαν επίσης ο Τούρκος πρόξενος της Φιλιπούπολης Ραμίς Σεν, ο Τούρκος πρόξενος του Μπουργκάζ Τζεμ Ουλουσόι και εκπρόσωποι του τομέα Τούρκων του Εξωτερικού του ΥΠΕΞ.

……………………..

Ο Σαμί Τοραμάν-πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης δήλωσε πως οι μειονότητες στα Βαλκάνια πρέπει να μπορούνε να συντηρύνε ελεύθερα τον πολιτισμό τους.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Συλλόγου Μειονότητας Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ανέφερε πως πρέπει να διασφαλιστεί επαφή ανάμεσα στους συλλόγους των Βαλκανίων και επίσης να γίνονται κοινές εκδηλώσεις.

Ο ιδιοκτήτης του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί Ιμπραήμ Μπαλταλί τόνισε πως στην Ελλάδα ακόμα δεν είναι δυνατή η σύσταση συλλόγου με την λέξη ¨τουρκικός¨ και ότι η Ελλάδα παραμένει αναίσθητη απέναντι σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, για παράδειγμα σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

…………………..

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 25-12-2011

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone