¨ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΚΑΜΕ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ¨

Ντερσιμιώτης εγγονός : Δεν αγαπάμε τον Ατατούρκ που έκανε την σφαγή

Ο 90χρονος Αλή Ακμπάρ Πολάτ-εγγονός του Ντερσιμιώτη Σείχη Ριζά δηλώνει : ¨Ο παππούς μου δεν ενεπλάκη στο περιστατικό όπου είχαν σκοτωθεί 33 στρατιώτες. Το κράτος ότι και να μας κάνει είναι το δικό μας κράτος, είναι η πατρίδα μας, τα χώματα μας. Καθώς όμως μας εξόρισαν να μας αποδώσουν πίσω τα εδάφη μας¨.

Ο 90χρονος Αλή Ακμπάρ Πολάτ που κατοικεί στο σπίτι του γιού του στην συνοικία Φεβζή Τσακμάκ του Ελάζιγκ, έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο ΙΗΑ.Ο Πολάτ ανέφερε πως ο τότε διοικητής του 5ου Σ.Σ. Χουσεΐν Αμπντουλλάχ παραδίδοντας την αναφορά του στην βουλή είπε πως ¨Εγώ μάζεψα τα όπλα του Ντέρσιμ. Η βουλή ας αποφασίσει¨ και ότι μετά από αυτό οι Ισμέτ Ινονού, Τζελάλ Μπαγιάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Τσαλαγιάν πήραν την απόφαση για γενοκτονία, έβαλαν τον άρρωστο Ατατούρκ να υπογράψει και έτσι άρχισε η σφαγή το 1938. Π Πολάτ λέει πως η πρώτη σφαγή άρχισε στο Χόζατ και λέει πως ¨Η οικογένεια μου με βάση τον νόμο 5010 παραδοθήκαμε και εξορισθήκαμε στο Ακχισάρ της Σμύρνης¨.

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ 33 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ¨

Ο Αλή Εκμπέρ Πολάτ απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού που είπε ότι ¨Ο Σεΐχης Ριζά επιτέθηκε σε στρατόπεδο και σκότωσε 33 στρατιώτες μας¨, είπε πως ¨Πρόκειται για συκοφαντία. Εγώ ως εγγονός του λέω πως ο παππούς μου δεν το έκανε. Ο παππούς μου βγαίνει από την φυλή το 1937. Δηλώνει πως δεν αποδέχτηκα το καθεστώς του Ατατούρκ. Πάει στο Ερζιντζάν και παραδίδεται.

……………

Ο Πολάτ δηλώνει : ¨Αγαπάμε τον Ατατούρκ επειδή έσωσε την πατρίδα. Αλλά δεν τον αγαπάω γιατί έκανε την σφαγή. Οι άνθρωποι βέβαια της Ανατολίας τον αγαπάνε γιατί εκείνοι δεν υπέστησαν σφαγή. Εμείς οι Ντερσιμιώτες καθώς υποστήκαμε σφαγή που είχε την υπογραφή του δεν τον αγαπάμε. Διότι δικό του ήταν το καθεστώς, δικιά του η βουλή, δικιά του και η Σαμπιχά Γκιοκτσέν. Καθώς όλα αυτά συνδέονται μαζί του, δεν τον αγαπάμε¨.

…………………

Εφ. Νέτγκαζέτε 5-12-2011