ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στην αστυνομική επιχείρηση ενάντια στο KCK ήρθε μήπως η σειρά των Τουντζέλ, Ζάνα, Ελτσί, Τουρκ και Ταν ;

Όταν ο συμπρόεδρος του κόμματος BDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς δήλωνε πως ¨γίνονται κινήσεις για την σύλληψη πέντε βουλευτών¨, έγινε γνωστό πως για αυτά τα άτομα παρά το ότι είναι βουλευτές λήφθηκε απόφαση για βίαιη προσαγωγή τους στο δικαστήριο των Αλτάν Ταν, Σεραφετίν Ελτσί, Λεϊλά Ζανά, Αχμέτ Τουρκ και Σεμπαχάτ Τουντζέλ. Ο Ελτσι δήλωσε πως ¨Αντιστέκομαι δεν πάω¨ ενώ ο Ταν είπε πως ¨Δεν πάω επειδή δεν βρίσκω νόμιμη την απόφαση¨.

Για τους Ταν, Ζάνα, Τουρκ, Τουντζέλ, Αγινά και Μπινιτζί σε εφαρμογή του άρθρου 14 του Συντάγματος, τους ασκήθηκε δίωξη για ¨διενέργεια τρομοκρατικής προπαγάνδας¨ και ¨εγκωμιασμό εγκλήματος και εγκληματία¨ λόγω ομιλιών που έκαναν σε συγκεντρώσεις και αποφασίστηκε η βίαιη προσαγωγή τους στο δικαστήριο. Η απόφαση αυτή επιδόθηκε στους Ταν, Ελτσί, Ζάνα, Τουρκ και Τουντζέλ.

Παρά το ότι είναι βουλευτές και έχουν ασυλία, μπορεί να ασκηθεί δίωξη καθώς εφαρμόζεται το άρθρο 14 του συντάγματος που αναφέρει πως καμμία από τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που περιέχονται στο σύνταγμα δεν μπορούνε να χρησιμοποιούνται για την διάσπαση της ακεραιότητας της πατρίδας και του έθνους, ούτε για την κατάργηση του δημοκρατικού και λαϊκού χαρακτήρα της Δημοκρατίας. Έτσι στα πλαίσια αυτά αναφέρεται πως κατά τις επόμενες μέρες οι 5 βουλευτές στους οποίους έχει κοινοποιηθεί η απόφαση θα μεταφερθούνε από τα σπίτια τους δια της βίας στα δικαστήρια και ενδεχομένως θα συλληφθούνε.

¨Εγώ αντιστέκομαι στην απόφαση¨

Ο ανεξάρτητος βουλευτής του Ντιγιαρμπακίρ Σεραφετίν Ελτσί υποστηρίζει πως πρόκειται για δίκες-αυθαιρεσίες και λέει πως ¨ Εγώ καθώς αντιστέκομαι σε αυτή την αυθαιρεσία δεν πάω στο δικαστήριο. Δεν πιστεύω πως το άρθρο 14 του Συντάγματος θα επιφέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Οι νομικοί φορείς έκαναν μια τέτοια ρύθμιση για να εκφοβίσουν τους Κούρδους. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα επιφέρει αυτή η απόφαση. Αλλά θα αντισταθώ, Τώρα αν με πάνε δια της βίας αυτό είναι δική τους δουλειά¨. Ο Αλτάν Ταν του κόμματος BDP λέει πως το άρθρο 14 περιλαμβάνει τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και δηλώνει πως ¨Μου άσκησαν δίωξη επειδή μετείχα σε συγκεντρώσεις, η απόφαση δεν είναι νόμιμη. Εγώ θα αντισταθώ δεν θα πάω¨.

Εφ. Ραντικάλ 29-11-2011

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone