ΟΙ Τ.Ε.Δ. ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΙΕΣΕ, Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Μετά από πίεση του στρατού άλλαξε η τροπολογία που θέτει τα θέματα που σχετίζονται με την άμυνα, την ασφάλεια και τις πληροφορίες υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κάποια από τα άρθρα της τροπολογία που θέτουν υπό έλεγχο τις δαπάνες των Τ.Ε.Δ., άλλαξαν μετά από επέμβαση στρατιωτικών στην αρμόδια επιτροπή. Ένα από αυτά που άλλαξαν ήταν και το άρθρο που ανέφερε πως ¨Δεν θα μπορούνε να συνεχίζουν να παραμένουν απόρρητες οι πληροφορίες που μοιράζονται με διεθνείς φορείς¨. Από αυτό το άρθρο αφαιρέθηκε η διάταξη που ανέφερε πως ο έλεγχος θα κοινοποιείται στην κοινή γνώμη. Εάν το κείμενο που έγινε δεκτό από την επιτροπή σταλεί στο υπουργικό συμβούλιο και εγκριθεί όπως είναι, τότε το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν θα μπορεί να εξετάσει τις δαπάνες των Τ.Ε.Δ.

… …………………….

Μια ακόμη αλλαγή που έγινε είναι η εξής : Ενώ στο κείμενο που είχε ετοιμάσει η επιτροπή προβλεπόταν πως την σχετική αναφορά ελέγχου την ανακοίνωνε στην κοινή γνώμη το Ελεγκτικό Συνέδριο, τώρα με το παρόν κείμενο η αρμοδιότητα αυτή δίνεται στην τουρκική βουλή. Η πηγή μας μας είπε πως ¨Ως αποτέλεσμα καταργήθηκε εντελώς η αρμοδιότητα που είχε το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με το αν θα ανακοίνωνει ή όχι την αναφορά και ανεξαρτησία του πληγώθηκε. Επίσης με άρθρο που προστέθηκε δόθηκε η δυνατότητα στους ανώτατους διοικούντες των ελεγχόμενων δημόσιων υπηρεσιών κατά την διάρκεια εκδίκασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο να επικαλούνται το ¨απόρρητο¨. Δηλαδή θα μπορούνε να κρύβονται πίσω από το ¨απόρρητο¨ και να κρύβουν έγγραφα και πληροφορίες ακόμη και από το δικαστήριο¨

Η πιο σημαντική αλλαγή όμως είναι το άρθρο 6 που δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε ετοιμάσει η επιτροπή. Με αυτό το άρθρο όλα τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθίστανται υπεύθυνα για οποιαδήποτε χρησιμοποίηση, αναπαραγωγή ή απόκτηση από τρίτους απόρρητων πληροφοριών ή εγγράφων. Αναφέρεται πως σε περιπτώσεις παραβίασης τούτων θα εφαρμόζονται ο γενικές διατάξεις. Δηλαδή θα εφαρμόζονται οι βαριές διατάξεις του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Για παράδειγμα εάν διαρρεύσει μια πληροφορία στην Κύπρο, όλα τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα θεωρηθούνε υπεύθυνα και θα εφαρμοσθούνε σε βάρος τους διοικητικές και ποινικές διαδικασίες.

……………………

Εφ. Ταράφ 28-11-2011


Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone