ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΜΠΡΑ

Το Πεντάγωνο αποδέχτηκε την πώληση των τριών Σούπερ Κόμπρα στην Τουρκία.

Αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ανέφεραν πως το Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση των τριών επιθετικών ελικοπτέρων Σούπερ Κόμπρα στην Τουρκία. Οι αξιωματούχοι αυτοί ανέφεραν πως επιχειρούνε να πείσουν το αμερικανικό Κονγκρέσο για την πώληση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Predator ή Reaper σε συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία για αρκετά χρόνια ζητούσε να αγοράσει επιθετικά ελοκόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (ΙΗΑ) για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στους τρομοκράτες στο Βόρειο Ιράκ, αλλά το Κογκρέσο δεν ενέκρινε αυτές τις πωλήσεις. Κάποιοι Αμερικανοί βουλευτές ήταν ενάντιοι στην πώληση ευαίσθητων τεχνολογιών που εμπεριέχονται στα ΙΗΑ, ενώ ανησυχίες έχει προκαλέσει και η χειροτέρεψη στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα όμως θέλοντας να αναπτύξει περισσότερο τις σχέσεις της στον τομέα της ασφάλειας με την ανερχόμενη οικονομικά και πολιτικά και ταυτόχρονα σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία, έκανε σημαντικά βήματα. Το Κογκρέσο την Παρασκευή ενέκρινε την πώληση των ελικοπτέρων AH-1W Süper Kobra και των εξαρτημάτων τους, αξίας 111 εκ. $.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν πως στήριξαν το αίτημα της Τουρκίας για αγορά των ΙΗΑ Predator και Reaper που μπορούνε να φέρουν πυραύλους Hellfire και δορυφορικά κατευθυνόμενες βόμβες.

Τα ΙΗΑ μετέχουν σε μεγάλο βαθμό στον αντιτρομοκρατικό αγώνα που διεξάγει η κυβέρνηση Ομπάμα σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Υεμένη και Σομαλία.

Η θέληση του Πενταγώνου να πουληθούνε ΙΗΑ του αμερικανικού στρατού –ένα όπλο που πάντα ήθελε η Τουρκία- αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ουάσιγκτον στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

…………….

Εφ. Χουριέτ 3-11-2011

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone