ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΦΟΥΛ !

Για πρώτη φορά η τουρκική εθνοσυνέλευση θα τιμήσει έναν σουλτάνο !

Για πρώτη φορά η τουρκική εθνοσυνέλευση οργανώνει τελετή τιμής για έναν σουλτάνο. Θα τιμηθεί η 150η επέτειος θανάτου του Αμπντουλμετζίτ του πρώτου .

Η τελετή τιμής που οργανώνει η τουρκική βουλή για τον γνωστό ως ¨μεταρρυθμιστή¨ σουλτάνο, αποτελεί μια πρωτιά για την προεδρία της τουρκικής βουλής και θα τιμηθεί η 150η επέτειος αυτού του σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ του 1ου . Θα διοργανωθεί στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ που κατασκευάστηκε στην εποχή του συνέδριο με τίτλο ¨Ο Αμπντουλμετζίτ και η εποχή του¨. Μετά το συνέδριο θα δώσει συναυλία ο Αχμέτ Οζχάν. Οι προσκλήσεις που έχουν το μονόγραμμα του και την υπογραφή του προέδρου της βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, στάλθηκαν στους βουλευτές. Η τουρκική βουλή αποφάσισε να τιμήσει την 150η επέτειο του πιο γνωστού ως μεταρρυθμιστή σουλτάνου, του Αμπντουλμετζίτ του 1ου

……………..

Στα 17 του έκατσε στον θρόνο

Ο Αμπντουλμετζίντ ο 1ος έκατσε στον Οθωμανικό θρόνο στα 17 του. 4 μήνες μετά την ενθρόνιση του διακήρυξε το Χαττ-ι Χουμαγιούν. Ο Αμπντουλμετζίντ πέρασε στην ιστορία ως ο ¨Σουλτάνος της εποχής του Τανζιμάτ¨ και στην περίοδο του άρχισαν εργασίες για την απλοποίηση των τουρκικών και εκδόθηκε η εφημερίδα Ceride-i Havadis.

Εφ. Χουριέτ 14-11-2011

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone