ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ : ¨Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ¨….

Κείμενο του Ιστολόγιου 13-11-2011

Θα σας παρουσιάσουμε δύο διαφορετικά κείμενα με το ίδιο θέμα. Το πρώτο είναι από το περιοδικό Αζινλίκτσα και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τους στις 26-10-2011. Προσέξτε την ουσιαστική διαφορά με το κείμενο που είναι στα τούρκικα για το ίδιο ακριβώς θέμα και δημοσιεύτηκε αλλού 

Ριντβάν Μολλά Ισά: Θα πρέπει να υπάρξει κάποια διευθέτηση για τη μειονότητα

O δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής, Ριντβάν Μολλά Ισά, δήλωσε ότι στο νόμο περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων είναι απαραίτητη μια διευθέτηση για τη μειονότητα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής μίλησε στην εκπομπή Ράντιο Μέντια του ραδιοφωνικού σταθμού Τσινάρ (Πλάτανος) και υποστήριξε ότι στο νέο νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων θα πρέπει να εξαιρεθεί η μειονότητα.

Ο Ριντβάν Μολλά Ισά σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στο περιοδικό Αζινλίκτσα, υποστήριξε ότι πριν από την ψήφιση του πακέτου εξοικονόμησης εσόδων στη Βουλή την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου που είναι απαραίτητο για την επιβίωση της κυβέρνησης, «οι μειονοτικοί βουλευτές θα έπρεπε να ψηφίσουν «ναι» για το νόμο περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων με την προϋπόθεση να υπάρχει ειδική διευθέτηση για τη μειονότητα».

Ο δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι η ευκαιρία αυτή δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί σωστά και πρόσθεσε: «Μέχρι το 1994, δεν έδιναν στη μειονότητα άδειες οικοδόμησης ή τίτλους ιδιοκτησίας. Η μειονότητά μας, στα πλαίσια των πιέσεων που δέχτηκε, δεν μπορούσε να πάρει άδειες οικοδόμησης. Για το λόγο αυτό, όλα τα κτίσματα από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και το 1994, ήταν εξ ανάγκης αυθαίρετα. Οι άνθρωποι αυτοί στους οποίους δεν δόθηκαν άδειες οικοδόμησης μέχρι το 1994, πως είναι δυνατόν, να θέλετε να πληρώσουν τώρα χρηματικό πρόστιμο;». Ο Μολλά πρόσθεσε επίσης ότι υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση, δεν είναι σίγουρα τα μέλη της μειονότητας.

Ο Μολλά Ισά υποστήριξε ακόμα ότι τα μέλη της μειονότητας των οποίων τα σπίτια εξ ανάγκης δεν είχαν άδειες οικοδόμησης δεν μπορούν να συμψηφισθούν μαζί με τα αυθαίρετα σπίτια που χτίσθηκαν σε δημόσιο χώρο στην περιοχή της Αθήνας, ή στα νησιά. Ο Μολλά Ισά δήλωσε ακόμα ότι «Στο νόμο αυτό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ειδική ρύθμιση για τη μειονότητα. Δε θα πρέπει να το αμελήσουμε αυτό».

 

Και τώρα δείτε και το παρακάτω κείμενο στα τούρκικα για το ίδιο θέμα όπου ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριντβάν φέρεται να δηλώνει σε κάθε αναφορά του πως πρόκειται για ¨Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης¨(Batı Trakya Türk Azınlığı). Καταρχάς είναι σαφές πως κάτι δεν πήγε καλά (….) με την απόδοση του κειμένου στα Ελληνικά. Για τον κύριο Μολλά Ισά Ριντβάν φυσικά και δεν εκπλησσόμαστε. Άλλωστε αν ο Έλληνας δήμαρχος Κομοτηνής  επισκέπτεται τον παράνομο  σύλλογο ¨Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨ είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον μουσουλμάνο αντιδήμαρχο ;

http://www.batitrakyahaber.net/anasayfa/kacak-yapilar-yasasinda-azinlik-icin-ozel-bir-duzenleme-yapilmasi-sart-6846.html

Kaçak yapılar yasasında azınlık için özel bir düzenleme yapılması şart

 Oct 24th, 2011

3Gümülcine Belediyesi Teknik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa, Çınar FM’de konuk olduğu “Radyo Medya” isimli programda kaçak yapıların yasallaştırılması ile ilgili yasada Batı Trakya Türk Azınlığı için istisnai bir hüküm konulması gerektiğini söyledi.

İsa: Atina ve adalardaki kaçak inşaatlar ile azınlığın izinsiz evleri aynı kefeye konulama

Azınlıkça’ya konuşan Rıdvan Molla İsa, 1994 yılına kadar Batı Trakya Türk Azınlığı’na inşaat izni veya tapu verilmediğini, inşaat izni alamayan azınlığın bu tarihe kadar zorunlu olarak kaçak olarak inşaat yaptıklarını söyledi. Bu durumdan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorumlu olmadığını söyleyen İsa, 1994 yılına kadar inşa izini verilmemiş bu kişilerden şimdi o dönem için ceza ödemelerinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti.

İsa, Atina ve çevresinde veya adalarda kamu arazilerine kaçak olarak inşa edilen evlerle Batı Trakya Türk Azınlığı’nın zorunlu şekilde izinsiz bırakılan evlerinin aynı kefeye konulamayacağını, bu nedenle yasada azınlık için farklı bir uygulamaya gidilmesinin şart olduğunu belirtti. Rıdvan Molla İsa, 20 Ekim 2011 tarihinde Yunan Parlamentosu’nda yeni tasarruf paketinin onaylanması öncesinde azınlık milletvekillerinin kaçak yapıların yasallaştırılması ile ilgili yasada azınlık için özel bir düzenleme getirilmesi şartı ile oylamada evet diyebileceklerini, ancak bu fırsatın iyi değerlendirilmediğini savundu

 …………………….