ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αυτήν τη φορά επιλύεται

Εάν υπάρξει προσέγγιση στην Νέα Υόρκη το Κυπριακό θέμα μπορεί να επιλυθεί σε οκτώ μήνες.

Κατά τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΤΔΒΚ Ντερβίς Έρογλου και τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής διοίκησης Δημήτρη Χριστόφια διαπιστώθηκε προσέγγιση σε σημαντικά κεφάλαια. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ικανοποιημένος από την διήμερη σύνοδο, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μια νέα σύνοδος με τους ηγέτες πάλι στο Γκριντρί στα μέσα Ιανουαρίου. Αυτή η νέα σύνοδος αναφέρεται πως θα μοιάζει με αυτήν που ήδη έγινε στο Γκριντρί, θα είναι του ιδίου μοντέλου και αναμένεται να κρατήσει μερικές μέρες.

Θα τελειώσει με μια σύνοδο παρόμοια με του Ντέιτον

Ο καθηγητής του τμήματος Ε.Ε. του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ Τζενγκίζ Ακτάρ που είναι εκ των ειδικών στην Τουρκία σε θέματα Ε.Ε. και Κύπρου σχολιάζοντας στην εφημερίδα Ταράφ τις συνομιλίες είπε πως οδεύουν προς συμφωνία. Ο Ακτάρ τονίζει πως το Κυπριακό μπήκε σε διαδικασία επίλυσης κατά την περίοδο του 2ου Προέδρου της Δημοκρατίας της ΤΔΒΚ Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ότι σημαντικό τμήμα των συμφωνηθέντων σημείων είχαν ολοκληρωθεί σε εκείνη την περίοδο και ότι κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίστηκε.

Ο Ακτάρ εστιάζοντας στην επίδραση της Τουρκίας πάνω στην ΤΔΒΚ ανέφερε πως κατά βάση το πακέτο θέσεων που έθεσε στο τραπέζι ο Έρογλου είναι το πακέτο επίλυσης της Τουρκίας.

Ο Ακτάρ αναφέρει πως στο πρώτο βήμα των συνομιλιών οι ασυμφωνίες απομακρύνθηκαν και λέει πως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα υπάρξει πορεία προς μια διεθνή συμφωνία ώστε να υπάρξει οριστική λύση. Αναφέρει : Η διαδικασία πορεύεται προς μια συμφωνία παρόμοια με την συμφωνία του Ντέιτον που τελείωσε τον πόλεμο Κροατίας-Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Θα οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη όπου εκτός από τις δύο πλευρές της Κύπρου θα μετάσχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Αγγλία. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις εκεί θα διεξαχθούνε και μέσω μιας οριστικής λύσης το θέμα θα περάσει στην ιστορία. Οι εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες και φαίνεται να οδηγούνται σε επίλυση¨.

 

Θα λυθεί πριν τον Ιούνιο του 2012

Ο Ακτάρ προβλέπει πως όλες αυτές οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούνε το αργότερο μέσα σε οκτώ μήνες και θα τελειώσουν με μια συμφωνία και λέει : ¨ Αυτή η ιστορία θα έχει τελειώσει πριν από την ανάληψη τον Ιούνιο του 2012 της προεδρίας της Ε.Ε. ¨

Ο Ακτάρ περιγράφει πως με την επίλυση του Κυπριακού θέματος θα έχει αρθεί ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδιο μπροστά στην Τουρκία και λέει : ¨Ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Σε αυτό θα επιδράσουν η εσωτερική πολιτική και η επίλυση του Κουρδικού Θέματος. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εξομαλυνθούν. Θα διευκολυνθεί η επίλυση της ασυμφωνίας γύρω από αέριο και πετρέλαιο. Η Τουρκία αυξάνει έτσι την επίδραση της στην Ευρώπη και στην περιοχή.¨

Επίλυση στην Κύπρο με βελγικό μοντέλο

Μερικά από τα θέματα στα οποία υπήρξε προσέγγιση κατά τις διήμερες συνομιλίες στο Γκριντρί του Λόνγκ Άϊλαντ της Νέας Υόρκης είναι τα εξής :

Στην βάση της νομοθεσίας θα υπάρχει το Βελγικό σύστημα. Η νομοθεσία θα εγκρίνεται σε δύο στάδια από την βουλή των αντιπροσώπων και τη Γερουσία.Με βάση τον πληθυσμό η βουλή θα αποτελείται θα είναι κατά τα ¾ από Ρωμιούς. Για να περάσει ένας νόμος θα πρέπει να πει το ναι και η γερουσία. Στην γερουσία οι δύο πλευρές θα εκπροσωπούνται σε ισοδύναμο ποσοστό.

Εάν στην βουλή θα γίνεται προσπάθεια να περάσει ένας νόμος που δεν εγκρίνεται από την τουρκική πλευρά τότε θα μπορούσε να χτυπήσει η ¨σειρήνα του συναγερμού¨. Και έτσι με τον ¨συναγερμό¨ στον νόμο που θα έχει γίνει αποδεκτός από τους Ρωμιούς βουλευτές θα τίθεται βέτο από τους Τούρκους.

Στα δικαστήρια θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ε.Ε. θα μοιραστούνε κατά ίσο βαθμό ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Το νόμισμα της ενωμένης Κύπρου θα είναι το Ευρώ.

Τα δύο ¨ιδρυτικά κράτη¨ θα μπορούνε να χρησιμοποιούνε τους πόρους της Ε.Ε. στις περιοχές τους.

Θα ιδρυθούνε δύο διαφορετικές αστυνομίες που θα διασφαλίζουν την εσωτερική ασφάλεια της Νέας Κύπρου.

Ο τουρκικός στρατός με την επίλυση του Κυπριακού θα εγκαταλείψει πλήρως το νησί.

Για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που αφορούνε χαμένες περιουσία και μοίρασμα εδαφών και περιουσιών θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη και εκεί θα επιλυθούνε οριστικά

Εφ. Ταράφ 2-11-2011