ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥΡΚΩΝ-ΕΛΛΗΝΩΝ

Πάλι ο Ετσεβίτ, πάλι ελληνοτουρκική φιλία

Τις προάλλες είχα αναφέρει πάλι εκείνο τον στίχο που χρόνια πριν είχε γράψει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ για την Ελληνοτουρκική φιλία : Όταν πας μετανάστης καταλαβαίνεις ότι οι Έλληνες είναι αδέρφια.

Απόλυτα σωστό. Μόνο μια έλλειψη υπάρχει. Ο ¨ανθρωπιστής ποιητής¨ θα έπρεπε να το καταλάβει αυτό πριν να πάει μετανάστης. Το ότι δηλαδή Έλληνες και Τούρκοι είναι αδέρφια. Τέλος πάντων ας το αποδώσουμε αυτό στην ποίηση του Ετσεβίτ και ας συνεχίσουμε.

Καθηγητής Εκρέμ Ακουργκάλ. Ένας καθηγητής αρχαιολογίας παγκοσμίως γνωστός και αποδεκτός. Σε σεμινάριο του σε σχολή Πολέμου ανέφερε : Οι Έλληνες είναι ένα αναγνωρισμένο έθνος και δεν κέρδισε άδικα φήμη. Αυτό είναι δύσκολο να το νικήσουμε και να το αρνηθούμε λέγοντας πως οι σημερινοί Έλληνες δεν αποτελούνε συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων, και δεν μπορούμε με παρόμοιες ιδέες να το καταρρίψουμε. Μπορούμε μιλώντας σε δόσεις που μπορεί να δεχτεί η Ευρώπη να κερδίσουμε την κοινή γνώμη. Αυτήν την ομιλία μου μπορώ να την κάνω στο Βερολίνο, στο Λονδίνο ή και στην Αμερική και να με χειροκροτήσουν.

………………..

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ότι οι Τούρκοι μετά τους Άραβες και τους Ιρανούς το έθνος με το οποίο αναμίχτηκαν περισσότερο ήταν οι Έλληνες. Αυτό μπορεί να μη αρέσει σε αρκετούς.¨

………………….

Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα 4-11-2011