ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1993…

Μητέρες του Σαββάτου προς τον Ερντογάν: Εσύ είσαι που έχεις πέτρινη καρδιά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Οι μητέρες του Σαββάτου που συγκεντρώθηκαν για 347η εβδομάδα στην πλατεία Γαλατάσεράι συνεχίζοντας την δράση τους και ζητώντας δικαιοσύνη, στήριξαν τις βουλευτίνες του κόμματος BDP για τις οποίες ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την φράση ¨πέτρινες καρδιές¨. Οι μητέρες του απάντησαν πως «Στην πραγματικότητα εσύ έχεις πέτρινη καρδιά. Και αν έχεις καρδιά αυτή βρίσκεται είτε στο ταμείο της τράπεζας είτε στο ντοσιέ με τους νόμους».

 – Οι μητέρες του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν για 347 φορά στην πλατεία Γαλατάσεράι και έκαναν καθιστική σιωπηλή διαμαρτυρία ζητώντας να βρεθούνε αυτοί που έπεσαν θύματα σε δολοφονίες αγνώστων δραστών ή εξαφανίστηκαν ενώ είχαν συλληφθεί και να λογοδοτήσουν οι δράστες. Οι μητέρες με πανό που έγραφε ¨Οι δράστες γνωστοί, τα θύματα που είναι ;¨ και με φωτογραφίες των αγνοούμενων συγγενών τους στολισμένες με γαρύφαλλα, ζήτησαν δικαιοσύνη. Οι μητέρες που κάθε Σάββατο κάνουν ανακοίνωση για έναν από τους αγνοούμενους ή θύματα δολοφονιών, αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκαν στη μοίρα του Αχμέτ Τσακιτζί, ο οποίος καταχωρήθηκε ως αγνοούμενος και από το ΕΔΑΔ.

Ο ΕΡΝΤΟΓAΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΣΚΕΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ

Πρώτα μίλησε η Χανιφέ Γιλντίζ-μητέρα του Μουράτ Γιλντίζ που συνελήφθη και εξαφανίστηκε. Η Γιλντίζ άσκησε κριτική στον Ερντογάν ο οποίος μεσοβδόμαδα αναφερόμενος στις βουλευτίνες του κόμματος BDP που μετείχαν στις κηδείες των ανταρτών είπε ¨Αυτές εκμεταλλεύονται τις κηδείες, αυτές είναι πέτρινες καρδιές¨, και είπε πως ο Ερντογάν για χρόνια έκανε πολιτική πάνω στα δάκρυα των μανάδων και πρόσθεσε πως κάνοντας διαχωρισμό ανάμεσα σε Τουρκάλες και Κούρδισες μάνες που χάνουν τα παιδιά τους, ουσιαστικά ασκεί διαμελισμό.

 

¨ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ¨

Η Γιλντίζ είπε πως ¨Ο πρωθυπουργός στήνει φράγματα ανάμεσα στις μάνες. Προσπαθεί να διαιρέσει ακόμη και τις μάνες. Ούτε να σηκώσουν τους νεκρούς τους δεν επιτρέπει και επιτίθεται¨, και αναφερόμενη στην φράση του Ερντογάν για ¨πέτρινες καρδιές¨ είπε : ¨Εσύ είσαι αυτός που έχει πέτρινη καρδιά. Εσύ είσαι που θα μας κατηγορήσεις για πέτρινες καρδιές ; Ρωτήσαμε που είναι οι δολοφόνοι των παιδιών μας, αλλά την φωνή μας δεν την άκουσες. Στην πραγματικότητα εσύ έχεις πέτρινη καρδιά. Αφού λοιπόν είσαι θαρραλέος λύσε αυτό το θέμα. Αλλά ακόμη κι αν έχεις καρδιά αυτή βρίσκεται είτε στο ταμείο της τράπεζας είτε στο ντοσιέ με τους νόμους¨.

Ακολούθως ανέγνωσε ανακοίνωση ο Φαρούκ Ερέν-αδερφός του αγνοούμενου Χαϊρετίν Ερέν. Ο Φαρούκ Ερέν υπενθύμισε πως ο πατέρας 7 παιδιών Αχμέτ Τσακιντζή απήχθη στις 8-11-1993 από το χωριό Τσιτίλμπαχτσέ-νομού Ντιγιαρμπακίρ από στρατιώτες με επικεφαλής τον Ερτάν Αλτινολούκ-διοικητή Στρατοχωροφυλακής του Χάζρο και υπέστη επί 17 ημέρες βασανιστήρια. Ο Ερέν ανέφερε πως τον Φεβρουάριο του 1994 μετά από 85 μέρες κράτησης μεταφέρθηκε στο Καβακλιμπογάζ και μάλιστα σε αυτό το διάστημα άλλοι κρατούμενοι τον είχαν δει στο τμήμα, και είπε : ¨Μετά τις καταθέσεις αυτών των μαρτύρων στην ΙΗD (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η ΙΗD και η οικογένεια του έκαναν αιτήσεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κάθε φορά τους δίνονταν η απάντηση πως «Ο Αχμέτ Τσακιντζή δεν είναι στην λίστα των κρατούμενων». Η υπόθεση έφτασε στο ΕΔΑΔ¨.

 

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ, ΖΗΤΑΜΕ ΤΟΝ ΑΧΜΕΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ¨

Ο Ερέν τόνισε πως σε αυτή τη δίκη η Τουρκία καταδικάστηκε, καθώς το ΕΔΑΔ ¨Βρήκε επαρκή στοιχεία για το ότι ο Αχμέτ Τσακιντζή συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας και μετά από την σύλληψη του πέθανε¨.

Ο Ερέν τόνισε πως Νο 1 υπεύθυνοι για την μοίρα του Τσακιντζή είναι ο Ερτάν Αλτινολούκ-διοικητής Στρατοχωροφυλακής του Χάζρο, ο συνταγματάρχης της Στρατοχωροφυλακής του Ντιγιαρμπακίρ Εσρέφ Χατίπογλου, ο Αχμέτ Κατμερκαγιά-υπάλληλος της Στρατοχωροφυλακής-υπεύθυνος για την καταγραφή των κρατουμένων, και ο Κεμάλ Τζαβντάρ-τότε υπηρετών στην Στρατοχωροφυλακή του Καβακλίμπογάζ. Τέλος ανέφερε : Ζητάμε να δικαστούνε ως πρωταγωνιστές της πολιτικής των εξαφανίσεων των συλληφθέντων όπως αυτή του Τσακιντζή, ο εισαγγελέας Αϊντίν Τεκίν που δεν έκανε το καθήκον του, οι τότε αρμόδιοι των ΤΕΔ, ο στρατηγός Χασάν Κουνταξί, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ντογάν Γκιουνές, ο τότε νομάρχης Ουνάλ Ερκάν, ο υπουργός Εσωτερικών Ναχίτ Μεντεσέ, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

 

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 19-11-2011