ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

Ανακοίνωση περί ¨άμυνας¨ από το Μέτωπο Τουρκμένων του Ιράκ

ΚΕΡΚΟΥΚ – Ο πρόεδρος του Μετώπου Τουρκμένων του Ιράκ (ITC) Ερσάντ Σαλίχι, είπε πως είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούνε τον εαυτό τους απέναντι στις εντάσεις που μπορεί να υπάρξουν μετά την απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ. Σε έκτακτη σύνοδο με τους κατά τόπους προέδρους του ITC συζητήθηκε η τελευταία κατάσταση στο Κερκούκ σε σχέση με την απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ καθώς και τα θέματα απαγωγής και δολοφονιών Τουρκμένων. Μιλώντας στο πρακτορείο Τζιχάν ο πρόεδρος Ερσάντ Σαλίχι ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες οι Τουρκμένοι έχουν στοχοποιηθεί και ότι αδυνατεί να αντιληφθεί την σιωπή της κεντρικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.

Ο Σαλίχι ζήτησε την ίδρυση μιας επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα της ασφάλειας για την ζωή των Τουρκμένων του Ιράκ και είπε : ¨ Ενημερώσαμε σχετικά με τα προβλήματα μας με έγγραφο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους αρμόδιους. Ζητάμε για αυτό το θέμα την σύγκληση έκτακτης συνόδου. Απαγάγονται ή δολοφονούνται Τουρκμένοι. Αυτό θέλουμε να το εμποδίσουμε. Το μέλλον των Τουρκμένων είναι σε κίνδυνο. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αυτό το θέμα¨.

Ο Σαλίχι ζητά να συσταθεί μια επιτροπή από πολιτικούς φορείς και συλλόγους μέχρι και νομικούς συμβούλους του Τουρκικού κόσμου που να εξετάσει για ποιο λόγο στοχοποιούνται οι Τουρκμένοι και δήλωσε : ¨Κατά τα πολιτικά παζάρια που γίνονται για την διανομή ανάμεσα σε Σουννίτες, Σιίτες και Κούρδους, φαίνεται πως συνεχίζεται η προσπάθεια εξάλειψης των Τουρκμένων. Δεν θα μείνουμε άφωνοι απέναντι σε αυτό. Για αυτό ζητάμε στήριξη από όλους. ¨

Ο Σαλίχι ανέφερε πως μετά την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και καθώς οι Τουρκμένοι έτσι παραμένουν απροστάτευτοι, οι ίδιοι οι Τουρκμένοι είναι που θα προστατέψουν τον εαυτό τους και είπε πως ¨ Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούνε από το Ιράκ. Με την απόσυρση αυτή μπορεί να υπάρξει ένταση. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην προστασία των Τουρκμένων. Αυτά που έχουμε ζήσει δείχνουν πως η Ιρακινή κυβέρνηση δεν θα μας στηρίξει. Τότε λοιπόν οι Τουρκμένοι θα προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ο καθένας τουλάχιστον θα προστατεύσει την συνοικία του¨.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone