¨100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1912 ΛΕΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΕΛΗ¨

100 χρόνια μετά εκπαίδευση στα τουρκικά

ΑΓΚΥΡΑ – Στις 13 Νοεμβρίου τελειώνουν οι εγγραφές για την Νομική σχολή στο Πρίζρεν του Κοσσόβου που άνοιξαν στα πλαίσια της συνεργασίας τους η Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Ευρώπης.Στο πρώτο στάδιο θα φοιτήσουν οι απόφοιτοι λυκείου που θα πιάσουν τουλάχιστον 180 μονάδες βάσης στις εξετάσεις.

Η νομική αυτή σχολή που θα ανοίξει στο Πρίζρεν δέχεται εγγραφές και κατά την διάρκεια του Μπαϊραμιού. Φέτος θα προσφέρει δυνατότητα εκπαίδευσης σε 200 φοιτητές και για πρώτη φορά σε πανεπιστήμιο  στα Βαλκάνια θα υπάρχει εκπαίδευση στα τουρκικά.

 Τα μαθήματα θα τα παραδίδει το διδακτικό προσωπικό της Νομικής Σχολής της Άγκυρας. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα είναι ακριβώς ίδιο, ενώ ως κατ΄επιλογήν ξένες γλώσσες θα υπάρχουν τα αγγλικά και τα ρωσικά.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής της Άγκυρας Χουσεΐν Ατλάς είπε πως παλιά φοιτητές από τις τουρκικές δημοκρατίες και τα Βαλκάνια πήγαιναν στην Τουρκία, ενώ τώρα στέλνονται φοιτητές από την Τουρκία. Ο Ατλάς είπε πως « Ενισχύουμε την μετάδοση της τουρκικής κουλτούρας εκεί» .

…………….

Ο ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Πολυτεχνείου Γιαλτσίν Κοτσάκ εκφράζοντας τις σκέψεις του για το πανεπιστήμιο είπε πως ¨ Όταν επισκέφτηκα τον τάφο του Οθωμανού ηγεμόνα Μουράτ Χιουντεβεντιγκάρ, την ώρα που προσευχόμουν υποσχέθηκα στον εαυτό μου ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει εκπαίδευση στα τουρκικά. 100 χρόνια από τότε που είπαμε αντίο στην Ρούμελη το 1912, λέμε ξανά καλημέρα στην Ρούμελη¨.

Εφ. Νέτγκαζέτε 6-11-2011

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone