122η ΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ 135 ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

Δείκτης Παγκόσμιας Ανισότητας των Φύλων

 

Στον Δείκτη της Παγκόσμιας Ανισότητας των Φύλων, οι Σκανδιναβικές χώρες εναι αυτές που διασφαλίζουν την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα πεδία της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας. Η Τουρκία ανέβηκε από την126η θέση στην 122η .

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Με βάση την ετήσια σχετική αναφορά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που έχει έδρα την Γενεύη τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις 135 χώρες παίρνουν η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνηση Ομπάμα έδωσε περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες και μείωσε την διαφορά στους μισθούς μεταξύ αντρών και γυναικών ανεβάζονταε την θέση των ΗΠΑ από την 19η στην 17η θέση.

ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ

Στην αναφορά σημειώνεται πως το 85% των χωρών κατά τα 6 τελευταία χρόνια μείωσαν τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, σε άλλες χώρες η ανισότητα αυξήθηκε, ενώ σε χώρες όπως στην Νιγηρία, το Μάλι, η Κολομβία, η Τανζανία και το Ελ Σαλβαδόρ η κατάσταση των γυναικών χειροτέρεψε ιδιαίτερα.

Στην λίστα η Ρωσία βρίσκεται στη 43η θέση, η Κίνα στην 51η, η Ιταλία στην 74η, η Βραζιλία στην 82η και η Σαουδική Αραβία στην 131. Το Πακιστάν, το Τσαντ και η Υεμένη κράτησαν τις τρεις τελευταίες θέσεις στο τέλος.

…………….

Η Τουρκία στον τομέα της συμμετοχής στην οικονομία βρίσκεται στην 132η θέση, στην εκπαίδευση στην 106η, στην υγεία στην 62η και στην ισότητα ευκαιριών στην 89η θέση.

………..

Εφ. Ραντικάλ 2-11-2011