ΜΠΑΓΙΣ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Μπαγίς : Οι Ελληνοκύπριοι να προσέχουν τις κινήσεις τους

 Ο υπουργός για θέματα Ε.Ε. και αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς δήλωσε πως αρκετές χώρες περιμένουν μια είδηση από την Τουρκία για να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ και ότι ¨Οι Ελληνοκύπριοι να προσέχουν τις κινήσεις τους¨.

 ΑΓΚΥΡΑ- Ο υπουργός Μπαγίς μετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. και την περιοδική προεδρία των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε.

Ο Μπαγίς όταν αναφέρθηκε στην εκπομπή πως οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει σε ένα διάστημα στάσιμο, είπε πως ο ίδιος έχει εστιάσει στην πορεία και ότι το τέλος δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο Μπαγίς ανέφερε πως από τα 33 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν ανοίξει τα 13, πως υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για τα 17 από τα υπόλοιπα 20, και ότι ακόμα και αν ήθελε η Τουρκία δεν θα μπορούσε να τα ανοίξει και είπε : ¨Εάν αρθούνε τα εμπόδια είμαστε σε θέση να ανοίξουμε μέσα σε ένα χρόνο 12 και μέσα σε δύο χρόνια 15 κεφάλαια. Εάν θελήσουμε είμαστε σε θέση να καταστήσουμε ως το 2015 την Τουρκία μια χώρα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.¨

Ο Μπαγίς όταν ρωτήθηκε για την στάση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών είπε πως ¨ Οι Ευρωπαίοι αυτή την στιγμή έχουν μπλοκάρει ανάμεσα στην λογική τους και τα συναισθήματα. Τα νούμερα μιλάνε, οι οικονομικές παράμετροι μιλάνε, η δυνατότητα της Τουρκία να επιβάλλει κυρώσεις στην περιοχή το λέει, η συμβολή της Τουρκίας στην Ευρώπη, η πιθανή δυναμική της, το μερίδιο αγοράς, όλα το λένε. Στα συναισθήματα όμως υπάρχει πάντα ένας εξοβελισμός. Για να ξεπεραστούνε αυτές οι προκαταλήψεις πρέπει να μας γνωρίσουν καλύτερα.

Ο Μπαγίς ανέφερε πως η Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς αναπτύχθηκε κατά 10,2% , ενώ το 92% των ξένων επενδύσεων στη χώρα προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Ο Μπαγίς είπε πως κατά τα τελευταία 3 χρόνια τις περισσότερες επενδύσεις στην Τουρκία τις έκανε η Αυστρία, που είναι η μια από τις χώρες που προβάλλει τα περισσότερα εμπόδια απέναντι στην Τουρκία.

Ο Μπαγίς είπε ότι πιστεύει πως ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. θα ανοίξει ξαφνικά και ότι κάθε μέρα που περνά μειώνεται η ανάγκη που έχει η Τουρκία από την Ε.Ε., και αυξάνεται η ανάγκη που έχει η Ε.Ε. από την Τουρκία.

Ο Μπαγίς περιγράφοντας πως το 85% των ξένων επενδύσεων προέρχονται από την Ευρώπη είπε : ¨Εάν οι Ευρωπαίοι σφίξουν τη ζώνη αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές μας. Γι αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε ότι το πρόβλημα τους δεν μας ενδιαφέρει. Αποτελεί καθήκον μας να επιστήσουμε την προσοχή τους. Διότι αυτά που παράγει η βιομήχανος μου τα πουλά στην Ευρώπη>¨.

 

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

Ο Εγεμέν Μπαγίς όταν ρωτήθηκε πως θα είναι οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας κατά την προεδρία των Ελληνοκύπριων στην Ε.Ε., απάντησε πως είναι πρέπει η Ευρώπη να στηρίξει μια ευρεία λύση στο Κυπριακό.

Ο Μπαγίς είπε πως είναι ανάγκη την προεδρία της Ε.Ε. να την αναλάβει όχι ο Ελληνοκυπριακός τομέας, αλλά το νέο Κυπριακό κράτος που θα ιδρυθεί στο νησί στην βάση της πολιτικής ισότητας τουρκικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Μπαγίς μίλησε ως εξής :

¨ Όταν έρθουν οι Ελληνοκύπριοι, οι σχέσεις μας με την ευρωπαϊκή επιτροπή θα συνεχιστούνε κανονικά όπως και με το ευρωκοινοβούλιο. Απλά δεν θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την προεδρία της περιόδου. Άλλωστε δεν υπάρχει το περιβάλλον για να κάτσουμε με την περιοδική προεδρία, ας είναι ήσυχο το έθνος μας. Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε. Ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας το ξεκαθάρισε πολύ σωστά. Διαφορετικά θα βγούνε δύο κράτη. Η Τουρκία πλέον έχει μια βαρύτητα. Υπάρχουν πολλές χώρες που περιμένουν ένα σινιάλο από την Τουρκία. Υπάρχουν αρκετές χώρες που περιμένουν από εμάς μια είδηση για να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ και να ιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της. Οι Ελληνοκύπριοι να προσέχουν τις κινήσεις τους. Εάν πραγματικά θέλουν λύση α αξιοποιήσουν καλά τους επόμενους έξι μήνες. Διότι θα χάσουν την ευκαιρία και θα το μετανιώσουν¨.

………………….

Εφ. Ραντικάλ 27-11-2011