Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΕΓΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ…

Κείμενο του Ιστολόγιου  9-11-2011

Προσέξτε πόσα -πολύ σωστά- καταλογίζει στην Τουρκία ο Τριανταφυλλίδης για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, καθώς και το ύφος της απάντησης του Εγεμέν Μπαγίς, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα της Χουριέτ.

Το παρακάτω κείμενο το πήραμε από την διέυθυνση  http://www.onlycy.com

  ¨Η Κυβέρνηση σας απαγορεύει την πρόσβαση Κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων σε Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια. Αυτό είναι αντίθετο με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, αποτελεί ένα αχρείαστο εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Άρση του, θα ήταν επωφελής τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Κύπρο, αλλά και για όλη την ΕΕ”, είπε ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Γνώσης και Τεχνολογίας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο πλαίσιο τριήμερης διερευνητικής αποστολής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα.

Στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Egemen Bagis, ο οποίος ανέφερε προκλητικά ότι αν έστω και μια χώρα μέλος της ΕΕ άρχιζε απευθείας πτήσεις με το αεροδρόμιο της Τύμπου, Ερζιάν όπως το αποκάλεσε εκείνος, τότε η Τουρκία θα άνοιγε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και θα ξεπερνιόντουσαν κατά αυτόν τον τρόπο τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης απάντησε ότι ”όλος ο κόσμος γνωρίζει γιατί καμιά χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο δεν χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Τύμπου: γιατί αυτό είναι κλειστό. Αρμόδιος φορέας να κηρύξει ένα αεροδρόμιο κλειστό ή ανοιχτό είναι η νόμιμη Κυβέρνηση της οικείας χώρας• σ’ αυτή τη περίπτωση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το αεροδρόμιο της Τύμπου είναι κλειστό γιατί το 1974 υπήρξε εισβολή της χώρας σας στην Κυπριακή Δημοκρατία και γιατί έκτοτε το εν τρίτον της χώρας εξακολουθεί να κατέχεται από τη χώρα σας• γιατί εξακολουθούν να σταθμεύουν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου 40 000 Τούρκοι στρατιώτες και γιατί η χώρα σας εξακολουθεί και σήμερα να εκτοξεύει απειλές εναντίον της χώρας μου.” Έκλεισε την παρέμβαση του τονίζοντας ότι ”τυχόν άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου θα συνέβαλλε στην διαίρεση του νησιού, ενώ άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα Κυπριακά πλοία θα ήταν συμμόρφωση των υποχρεώσεων σας έναντι στην ΕΕ και θα συνέβαλλε στο άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις σας με την ΕΕ.”

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από 13 ευρωβουλευτές προερχόμενοι από εφτά πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Επιτροπής της IMCO. Το πρόγραμμα της αποστολής περιελάμβανε επισκέψεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας, την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με την ΕΕ στην προστασία των καταναλωτών καθώς και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών με μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, υψηλούς αξιωματούχους των Υπουργιών Οικονομικών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, τον Τουρκικό σύνδεσμο επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηριακών Αγαθών Τουρκίας και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Egemen Bagis.

 

Εφ. Χουριέτ 8-11-2011

Απάντηση από το Εγεμέν Μπαγίς προς τον Τριανταφυλλίδη

Δεν άργησε η απάντηση στο μήνυμα που έστειλε ο ευρωβουλευτής της ομάδας των αριστερών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης προς τον υπουργό Ε.Ε. και αρχιδιαπραγματευτή Εγεμέν Μπαγίς Η απάντηση του Μπαγίς προς τον Τριανταφυλλίδη ήταν η εξής :

¨ Γίνεται αντιληπτό πως το μέλος του ευρωκοινοβουλίου είναι καλός γνώστης της ιστορίας. Περιέγραψε τι έγινε το 1974. Έμεινα έκπληκτος από αυτές τις πληροφορίες…Εάν ξέρει τι έγινε, προφανώς και ξέρει και γιατί έγινε… Εγώ στηρίζω αυτά που ανέφερα. Η Τουρκία στηρίζει την ΤΔΒΚ. Και προφανώς αυτό φαίνεται εάν κοιτάξει από τον νότο προς τον Πενταδάκτυλο…¨

Σχόλιο : Προφανώς εδώ εννοεί την τεράστια σημαία που ζωγράφισαν στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου

 

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone