ΑΠΟΨΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΕΡΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Τα υπόλοιπα στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου

Οι ιστορικοί βρίσκουν θετικό το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν κοινοποίησε κάποια έγγραφα σχετικά με την σφαγή του Ντέρσιμ και ζητάνε να ανοίξει και το Γενικό Επιτελείο τα αρχεία του.

Θετικά αντιμετωπίστηκε από ιστορικούς και ερευνητές η ομιλία του Ερντογάν. Οι ιστορικοί τονίζουν επίσης την σημασία ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας ζητείται συγγνώμη για ένα γεγονός και λένε πως ¨Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανοίξουν τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου¨. Οι σχετικές με το θέμα απόψεις έχουν ως εξής :

Καθηγητής Μπασκίν Οράν : Ήταν σημαντικό ότι για πρώτη φορά ακούστηκαν αυτές οι κοθυβέντες από στόμα πρωθυπουργού. Γνωστές αλήθειες ανακοίνωσε. Από την άλλη το γεγονός πως στο τέλος της ομιλίας του πρόσθεσε για λόγους πολιτικής το CHP, υποβάθμισε την σημασία της ομιλίας του. Εάν είναι να ανοίξουν αρχεία να ανοίξουν τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου.

Τζαφέρ Σολγκούν : (συγγραφέας βιβλιου για το Ντέρσιμ) Η εκ μέρους του πρωθυπουργού συγγνώμη είναι ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός. Ήταν μια ομιλία που ενθουσίασε και συγκίνησε όλους τους Ντερσιμιώτες. Αυτά είναι γνωστές αλήθειες. Ο αριθμός όμως των 13.000 δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Σχετικά με την σφαγή δόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις εντολή διωγμού ( να διωχθούνε μαζικά τα επικίνδυνα άτομα). Στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον διωγμό της 4-5-1937 υπάρχει η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ ως προέδρο Δημοκρατίας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Φεβζή Τσακμάκ.

Αϊσέ Χουρ: (συγγραφέας-ερευνήτρια) Φυσικά και ήταν θετική η ομιλία του πρωθυπουργού. Δεν έδειξε βέβαια την ίδια επιμέλεια και επιμονή για το θέμα του 1915. Εάν πρόκειται πραγματικά για μια αντιπαράθεση με την ιστορία τότε να αρχίσει από το 1915 να συνεχίσει με τις άλλες κουρδικές εξεγέρσεις, με τα γεγονότα Σείχη Σαίντ, Ντέρσιμ, Μάρας, Τσόρουμ, Σεβάστεια και με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών που έγιναν μετά το 1980. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν έγγραφα που έχουν μείνει στα χέρια του CHP. Το CHP είναι ένα κόμμα με κατεστραμμένο αρχείο. Το ΑΚΠ αν θέλει μπορεί τέτοιες πληροφορίες να τις βρει από το αρχείο του Γενικού Επιτελείου, με μια εντολή μπορεί να δει εκεί όλα τα έγγραφα.

Καθηγητής Σουκρού Ασλάν : (Το μυστικό που ξέρανε όλοι : μεταγλώτιστής βιβλίου για το Ντέρσιμ) Η συζήτηση αυτού του θέματος σε όλα τα κόμματα πιστέυω πως θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και στην επίλυση του κουρδικού θέματος. Μαζί με αυτό τίθεται και η πραγματική προσδοκία να ανοίξουν τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου.

Εφ. Ταράφ 24-11-2011