ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ

Συνέδριο για τον  ρατσισμό στην Βιέννη

 

Στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2011 διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας Βιέννη συνέδριο του ΟΑΣΕ με θέμα ¨Διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τα εγκλήματα μίσους. Στην σύνοδο αυτή μετείχε και ο Αλή Χουσείνογλου εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας.

Στην ομιλία του ο Χουσείνογλου ανέφερε πως στα Ελληνικά δημόσια σχολεία οι μαθητές δεν κατατοπίζονται επαρκώς για τις μειονότητες που ζούνε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως οι Έλληνες που ζούνε εκτός της περιοχής να έχουν περιορισμένες πληροφορίες για την Τουρκομουσουλμανική μειονότητα που ζει στην Δυτική Θράκη.

Ο Χουσείνογλου ανέφερε πως δίπλα σε αυτό κατά το 2010 συνέβησαν έξι επιθέσεις μίσους ενάντια σε τζαμιά, νεκροταφεία και συλλόγους που ανήκουν στη μειονότητα, και ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας στην Ελλάδα έχει μεγάλο καθήκον να τερματιστούνε αυτές οι συμπεριφορές μίσους ενάντια στην μειονότητα.

Τέλος ανέφερε πως σε χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα όπου οι κοινωνίες διαφυλάττουν σε μεγάλο βαθμό την εθνική και θρησκευτική τους ομοιογένεια, οι θρησκευτικοί φορείς έχουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των εγκλημάτων μίσους. Τόνισε πως αντίθετα με αυτό, κάποιοι Έλληνες θρησκευτικοί ηγέτες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και συνεχίζουν τις δηλώσεις διακρίσεων, ρατσισμού και υποδαύλισης εγκλημάτων μίσους. Σχετικά με το θέμα παρουσίασε στους μετέχοντες τις ιδιαίτερα σκληρές και με μίσος δηλώσεις που έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κατά τη διάρκεια μια λειτουργίας τον Αύγουστο του 2011 και αφορούσαν την ίδρυση στην Μελίτη της Φλώρινας ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην ¨μακεδονική¨ γλώσσα.

………………………….

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 14-11-2011