¨ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΣ¨

Δημοκρατία

Από την ίδρυση της Δημοκρατίας πέρασαν 88 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια η ¨Δημοκρατία¨ δεν πέτυχε να ιδρύσει την δημοκρατία της. Η Γερμανία ξεπέρασε το τραύμα των ¨Ναζί¨ και έφτασε να αναφέρει στο πρώτο άρθρο του συντάγματος της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά η Τουρκία ακόμη δεν έφτασε σε εκείνο το στάδιο. Και για αυτό πρέπει να υπάρχει ένας λόγος. Μπορούνε να αναφερθούνε διάφοροι λόγοι αλλά αν με ρωτήσετε η μεγαλύτερη διαφορά είναι η έλλειψη ¨τόλμης¨. Οι άνθρωποι αυτής της χώρας είναι φοβητσιάρηδες. Και οι Τούρκοι και οι Κούρδοι φοβητσιάρηδες είναι. Το περίεργο είναι όμως πως δεν φοβούνται τον θάνατο αλλά τις αλήθειες.

Μπορούνε να βγούνε στο βουνό, να πολεμήσουν, μπορεί να περιμένουν επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα μέσα στα μεσάνυχτα, μπορούνε να διαμένουν στα πιο σάπια κτίρια, μπορεί να οδηγούνε τα αυτοκίνητα σαν τρελοί, μπορεί να ελέγχουν με σπίρτο την διαρροή υγραερίου, αλλά φοβούνται να δούνε τις αλήθειες

Μπορεί να βρεθούνε αντιμέτωποι με τα όπλα του ¨εχθρού¨, αλλά απέναντι στις δικές τους ¨ένοπλες εξουσίες¨ παραμένουν άφωνοι.

Οι δικές τους αλήθειες τους προκαλούνε μουγγαμάρα. Την αρρώστια που βλέπαμε παλιά στους αριστερούς την βλέπουμε τώρα και στους Κούρδους. Οι αριστεροί τότε ποτέ δεν κατηγορούσαν τους ¨δικούς τους¨, η άσκηση κριτικής κατά των ηγετών κατά την διάρκεια του ¨αγώνα¨ θεωρούνταν προδοσία. Με αυτή την έλλειψη αυτοκριτικής τα αριστερά κινήματα χάθηκαν. Τώρα την ίδια αυτή αρρώστια την συναντάμε στους Κούρδους στο θέμα του ΠΚΚ.

…………..

Η δε αρρώστια των Τούρκων είναι η πιο παλιά και πιο βαθιά. Οι Τούρκοι ποτέ δεν μπορούνε να μιλήσουν για το πώς ιδρύθηκε η δημοκρατία. 88 χρόνια μετά και ακόμη η γλώσσα μας είναι δεμένη. Αποτελεί ακόμη ταμπού το να αναφέρουμε πως για πολλούς από τους πόνους που βιώσαμε, πηγή είναι οι διαστρεβλώσεις κατά την ίδρυση της Δημοκρατίας. Οι Κεμαλιστές αδερφοί μας που δεν μπόρεσαν να παράξουν μια νέα και πρωτότυπη ιδέα, έχοντας συνδέσει όλη τους την ύπαρξη με τον Ατατούρκ, όταν ασκείται κριτική στον Ατατούρκ αισθάνονται πως βρίσκονται σε κίνδυνο και σαν τρελοί παπαγάλοι βγάζουν συνέχεια τις ίδιες φράσεις και τις ίδιες κραυγές.

Και χωρίς να αξιολογήσεις με ένα ρεαλιστικό μάτι τον Ατατούρκ και την Δημοκρατία που ίδρυσε, δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεπεραστούνε σήμερα οι διαστρεβλώσεις.

Η δημοκρατία αυτή ιδρύθηκε ως δικτατορία.

Ο Ατατούρκ όπως όλοι οι δικτάτορες τοποθετήθηκε σε μια ¨υπεράνθρωπη¨ θέση.

Ακόμα και οι ταινίες που τον παρουσίαζαν ως ¨άνθρωπο¨ προκάλεσαν την μήνι των Κεμαλιστών.

Ακόμα και οι αρρώστιες αυτής της ¨ιερής¨ Δημοκρατίας που ιδρύθηκε από μια ¨υπεράνθρωπη¨ δύναμη, έγιναν δεκτές ως ¨ιερές¨.

Απαγορεύτηκε με νόμο η άσκηση κριτικής σε αυτές τις αρρώστιες.

Και επειδή δεν ασκήθηκε κριτική, και δεν έγινε δεκτό ανοιχτά πως ήταν λάθος, δεν θεραπεύτηκε κιόλας.

Ο Ατατούρκ είναι ιερός, η Δημοκρατία είναι ιερή, το κράτος είναι ιερό.

Ο άνθρωπος είναι ασήμαντος.

Και καθώς το κράτος ξοδεύει όλη του την ενέργεια για να διαφυλάξει τον εαυτό του, την Δημοκρατία και τον Ατατούρκ, δεν του μένει ισχύς να προφυλάξει και τους ανθρώπους.

………………

Ο Ατατούρκ είχε αρνηθεί την ύπαρξη του Κουρδικού λαού. Ενώ το κόμμα ΑΚΠ αναβάλει την απόδοση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κούρδων λέγοντας ¨Κοιτάξτε όμως εγώ τι έδωσα¨.

.Ακόμα ισχύουν οι νόμοι της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου που καταχρώνται κατά βάναυσο τρόπο τον Ατατούρκ.

Καθώς δεν δυνάμεθα να ασκήσουμε κριτική όπως πρέπει στην δημοκρατία, θα απέχουμε ιδιαίτερα από τους εορτασμούς για τα 88 χρόνια της ίδρυσης της.

Να την χαίρεστε την Δημοκρατία σας και την γιορτή σας

Εμείς θα περιμένουμε την δημοκρατία για να γιορτάσουμε.

Αυτήν τη δημοκρατία που δεν μπορεί εδώ και 88 χρόνια να έρθει.

Εφ. Ταράφ 29-10-2011

Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone