ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΤΣΕΤΙΝ ΜΑΝΤΑΤΖΙ

Κείμενο του Ιστολόγιου  8-11-2011

 

Σας παραθέτουμε δηλώσεις που έκανε χτες  ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη έξω από το τουρκικό προξενείο. Οι δηλώσεις έγιναν στα ελληνικά. Τα λάθη στο συντακτικό δεν είναι δικά μας :

 

Τώρα πράγματι όλος ο ισλαμικός κόσμος γιορτάζει το Κουρμπάν Μπαιράμ, κι εμείς εδώ στην Θράκη γιορτάζουμε με τη σειρά μας. Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή προοπτική.

Αυτές τις μέρες βιώνουμε εξελίξεις οι οποίες είναι καταιγιστικές. Νομίζω ότι είμαστε σε μια ιστορική συγκυρία και όλοι καλούμαστε να πάρουμε τις ευθύνες μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι από χτες το βράδυ έχει διαμορφωθεί ένα άλλο πολιτικό σκηνικό το οποίο μέχρι τώρα ήταν ένα όραμα, ένα όνειρο. Το οποίο όμως πραγματοποιήθηκε απέναντι στην υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να σωθεί η χώρα.

Εγώ εξαρχής ήμουν αισιόδοξος. Ήμουν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, τα οποία μπορεί να είναι οδυνηρά, τα οποία πράγματι καταστρέφουν ίσως την ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών, είναι μέτρα τα οποία πρέπει να τα πάρουμε ώστε να σταθούμε πάνω στα δικά μας πόδια, και όχι μια εικονική οικονομία τα οποία βασιζόταν αποκλειστικά στα δανεικά. Όλα τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά την χώρα έχουνε τεράστιες ευθύνες. Το οποίο έχω πει πολλές φορές, και πλέον είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία της χώρας. Το ότι τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα, ιδίως τα δύο μεγάλα κόμματα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό που θα ήθελα να πως εδώ, μακάρι αυτή η διαδικασία να είχε αρχίσει όχι με εμμονή ή με το να ζητάει η Ε.Ε. και άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά έπρεπε να ήτανε μια πραγματικότητα, ίσως από την βάση των πολιτών. Αλλά στο σημείο που είμαστε εκτιμώ πως είναι ένα ιστορικό βήμα, ώστε δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε.

………………………………

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ένα από τα πολλά πάγια αιτήματα της μειονότητας είναι διάφορα θέματα τα οποία άπτονται τα μείζονα μειονοτικά θέματα. Όπως είναι η εκλογή των μουφτήδων, η διοίκηση των βακουφίων και άλλα θέματα. Δυστυχώς αυτό που έχω να πω, το έχω πει και στους ιδίους, είχαμε πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας οι οποίες υποσχέθηκαν προεκλογικά, σε κάθε προεκλογική πολλά πράγματα στην μειονότητα, αλλά δυστυχώς στην πορεία δεν τα εφάρμοσαν. Ενδεικτικά πρέπει να αναφέρω πως ο νυν πρωθυπουργός ο οποίος από τώρα και πέρα δεν υπάρχει ο Γιώργος Παπανδρέου στις αρχές του δέκα έντεκα είχε επισκεφτεί το Δημάριο της Ξάνθης και είχε δεσμευτεί για θέματα. Και πραγματικά βλέπω ότι όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και ήταν απλά πράματα δεν υλοποιήθηκαν. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Σαμαρά, του οποίου το όνομα είναι πάρα πολύ γνωστό στην μειονότητα, έχει ένα παρελθόν που πιστεύω τουλάχιστον στο μεσοδιάστημα που θα διανύσουμε, στην μεταβατική αυτή κυβέρνηση, θέλω να αναφέρω και την κύρια Μπακογιάννη η οποία ενδεχομένως θα είναι σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, πρέπει να σταθούνε στο ύψος των περιστάσεων και έστω σε αυτή την ύστατη στιγμή, να δώσουνε μια λύση τουλάχιστον σε ένα από τα θέματα που αφοράν τη μειονότητα. Γιατί μέχρι τώρα δυστυχώς η μειονότητα εμπιστεύτηκε το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Εγώ έχω να πω πράγματι με όλες τις δυσκολίες, πολλές φορές ίσως και με πιέσεις από τη βάση είπα εγώ θα κάνω το καθήκον μου προς τη χώρα μου, γιατί πάνω από όλα αυτό επείγει. Και εμείς μπορεί να έχουμε μια διαφορετική καταγωγή, έχουμε, έχουμε μια θρησκεία διαφορετική, έχουμε κουλτούρα διαφορετική, αλλά είμαστε κι εμείς ως μειονότητα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων, με όλο το πολιτικό κόστος, είπα θα στηρίξω αυτή τη δύσκολη στιγμή την προσπάθεια του πρωθυπουργού που δεν είναι μια απλή προσπάθεια αλλά για την σωτηρία της χώρας Και το έκανα χωρίς διαπραγματεύσεις, χωρίς ταλαντεύσεις, αλλά τώρα πλέον πιστεύω τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει στο τρίμηνο τετράμηνο που μένει προ των εκλογών, να καθήσουνε και να δώσουνε μια λύση τουλάχιστον σε ένα από τα μείζονα θέματα της μειονότητας, τα οποία δεν είναι καθόλου δύσκολα. Είναι θέματα τα οποία μπορούνε να επιλυθούνε σε λίγες μέρες, ήδη με το ΠΑΣΟΚ έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, οι συνομιλίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Πιστεύω να μαζευτούν όλοι όπως μαζεύτηκαν και να δώσουν, γιατί δεν πρέπει να χαθεί αυτή η τύχη, αυτή ιστορική στιγμή, ώστε η μειονότητα να συνεχίσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα

Εγώ θέλω να είμαι υποψήφιος βουλευτής αλλά θα κριθεί από εδώ και πέρα

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone