ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μετά από 41 χρόνια αποδίδεται το Ελληνικό λύκειο θηλέων

Η Τουρκία αποδίδει ξανά στις θρησκευτικές κοινότητες το δικαίωμα να έχουν βακούφια, κάτι που είχε ακυρωθεί. Η πρώτη απόδοση αφορά το Ελληνικό λύκειο θηλέων περιοχής Μπέιογλου. Στην σειρά ακολουθούνε τα βακούφια της Ισραηλινής και Αρμενικής κοινότητας.

 

Κατά το προχθεσινό συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων λήφθηκε μια ιστορική απόφαση. Άρχισαν οι εργασίες ώστε να αποδοθεί ξανά το στάτους των ιδρυμάτων στις κοινότητες από τις οποίες είχε αφαιρεθεί. Η πρώτη απόδοση αφορά το Ελληνικό λύκειο θηλέων περιοχής Μπέιογλου του οποίου η ιδιότητα ως βακουφικό αφαιρέθηκε πριν από 41 χρόνια, ενώ στην σειρά υπάρχουν τα βακούφια της Ισραηλιτικής και Αρμενικής κοινότητας. Σχολιάζοντας την απόφαση στην εφημερίδα Σαμπάχ ο Γενικός Διευθυντής Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ ανέφερε πως είναι ανάγκη τα ακίνητα που είναι καταχωρημένα στο κτηματολόγιο ως ανήκοντα σε μειονοτικές κοινότητες να καταχωρηθούνε στο όνομα συλλόγων ή βακουφίων. Ο Ερτέμ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα με την συνθήκη της Λοζάνης είναι αναγνωρισμένα ως κοινοτικά και είπε : ¨Είναι πιο σωστό ιδιοκτήτες των ακινήτων να είναι ιδρύματα. Μάλιστα ως ιδρύματα ήταν καταχωρημένα μέχρι το 1971. Μετά από κάποιο διάστημα όμως τους είχαν πει πως ¨εσείς δεν είστε ίδρυμα¨. Τώρα λοιπόν καταργούμε αυτό το τερατώδες νομικό κατασκεύασμα¨. Με βάση τις πληροφορίες που παρείχε ο Ερτέμ το λύκειο που θα αποδοθεί στην Ελληνική κοινότητα πλέον θα έχει όλα τα δικαιώματα των ιδρυμάτων. Θα διοικεί τα ακίνητα του, ενώ θα μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες του προς την Ελληνική κοινότητα και να κάνει φιλανθρωπίες.

…………..

ΕΚΛΕΙΣΕ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το Ελληνικό Λύκειο Θηλέων όταν το 1970 έχασε την ιδιότητα του ιδρύματος, συνέχισε την λειτουργία του έως το 1999 ως ιδιωτικό σχολείο. Μετά από αυτή την ημερομηνία και μετά όμως έκλεισε καθώς δεν υπήρχαν μαθήτριες. Το λύκειο ακόμα και αν υπήρχαν μαθήτριες της κοινότητας δεν είχε ούτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, ούτε μπορούσε να παράσχει υπηρεσίες ιδρύματος. Το λύκειο από τότε που έχασε το στάτους του ιδρύματος έδινε νομικό αγώνα. Με την απόδοση του στάτους –ιδρύματος στο λύκειο, ο αριθμός των 162 μειονοτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στην Τουρκία και αναγνωρίζονται από την συνθήκη της Λοζάνης, θα φτάσει στα 163.

Εφ. Σαμπάχ 17-11-2011

 

Σχόλιο : Τώρα που ξεπάστρεψαν πληθυσμιακά και οικονομικά την Ελληνική μειονότητα, τώρα που έμειναν 2 χιλιάδες Έλληνες με φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία, τώρα δείχνουν την γαλαντομία τους….