ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Ο Ατατούρκ ήταν δημοκράτης ;

Αν κάνετε αντίστροφα την ερώτηση θα φτάσετε πιο σύντομα στην αλήθεια : Αντί να ρωτήσετε ¨Ο Ατατούρκ ήταν δικτάτορας ;¨ μπαίνετε στην ανόητη συζήτηση ρωτώντας ¨ Ο Ατατούρκ ήταν δημοκράτης ;¨.

Όχι λοιπόν δεν ήταν. Το να αξιολογηθεί εάν αυτό ήταν καλό ή κακό παραμένει ένα θέμα ερμηνείας. Δικαιολογίες του τύπου ¨Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε άλλη λύση¨ αποτελούνε μόνο σχόλια.

Ο Ατατούρκ ήταν ένας στρατιωτικός. Το να είναι δημοκράτης ένας στρατιωτικός αποτελεί παραβίαση της εκπαίδευσης και της ανατροφής του. Ο Ατατούρκ δεν ήταν δημοκράτης. Ποτέ δεν επέτρεψε κανένα είδος αντιπολίτευσης. Ποτέ δεν ανέχτηκε καμμία ¨παραφυάδα¨. Και δεν έδειξε ανοχή όχι μόνο απέναντι στους οπαδούς του χαλιφάτου αλλά ακόμη και στους δικούς του ανθρώπους που ήταν ενάντιοι στην ¨ενός αντρός αρχή¨ και έτσι π.χ. τους έβριζε στην Μεγάλη Ομιλία του.

Και η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ?…Θα πείτε.

Ήταν υπό τις διαταγές του μοναδικού κόμματος, οι βουλευτές ¨εντοπίζονταν¨ και αναδεικνύονταν ως υποψήφιοι από τον Ατατούρκ. Κατά την διακυβέρνηση ενός κόμματος ακόμα και η ανάδειξη ατόμου ως υποψήφιου ήταν κωμική. Οι εκλογές ήταν μια τυπική διαδικασία. Η βουλή ήταν ένας φορέας που δεν αποφάσιζε αλλά απλά ενέκρινε. Και κανείς να μην προσπαθήσει να πει πως έτσι εκπαίδευσε τον κόσμο, διότι στην χώρα μας ακόμη από το 1908 γινόταν πολυκομματικές εκλογές. Η βουλή του 1930 ήταν μια οπισθοδρομική επανέκδοση της βουλής του 1908.

Και το Serbest Fırka? … θα πείτε

Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε με εντολή του Ατατούρκ και όταν αυτός το έκρινε κατάλληλο, ο ίδιος αδιαφόρησε για το κλείσιμο του, ή καλύτερα ο ίδιος το εξώθησε στην διάλυση.

………………………..

Η περίοδος του Ατατούρκ όπως το λέει και ο Σεβκέτ Σουρεγιά είναι περίοδος ¨ενός αντρός¨. Οι διακυβερνήσεις ενός αντρός μπορεί να επιφέρουν τόσο μεγάλες επιτυχίες όσο και φοβερά λάθη. Για παράδειγμα η ¨γλωσσική επανάσταση¨ που υποχρέωνε όλους να μιλάνε Τσαγατάγιτζα (σημ . μεταφρ. : τουρκική διάλεκτος της κεντρικής Ασίας). Ήταν ένα μεγάλο φάλτσο που έκανε ακόμη και τον ίδιο τον Ατατούρκ να πει πως ¨Κάναμε λάθος¨….

Όλα αυτά ήταν καλά ή κακά ; Εμείς δεν ανακατευόμαστε, εσείς θα αποφασίσετε. Αλλά πάντως γελάμε με αυτούς που γράφουν πως ¨Στην ψυχή του Ατατούρκ δεν υπήρχε δικτατορία¨.

Εφ. Σαμπάχ 13-11-2011  αρθρογράφος Ενγκίν Αρντίτς

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone