ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΖΑΡΑΚΟΛΟΥ

Διεθνείς αντιδράσεις για την φυλάκιση Ζαράκολου

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έφερε η φυλάκιση του δημοσιογράφου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραγκίπ Ζαράκολου στα πλαίσια της έρευνας για το ΚCK. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (İPA), η ΡΕΝ μαζί με Κουρδικούς και Αρμενικούς φορείς κατήγγειλαν με έντονο τρόπο την φυλάκιση.

Από τα πάνω από 50 άτομα που συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον του κόμματος BDP στις 28-29 Οκτωβρίου, οι 44 εξ αυτών φυλακίστηκαν με απόφαση δικαστηρίου στις 1 Νοεμβρίου. Μεταξύ αυτών ο Διευθυντής των Εκδόσεων Μπελγκέ, δημοσιογράφος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραγκίπ Ζαράκολου και η καθηγήτρια και μέλος του BDP Μπουσρά Ερσανλί.

RSF : Καταδικάζουμε έντονα

Η RSF που έχει έδρα στο Παρίσι καταγγέλλει έντονα την σύλληψη και φυλάκιση του Ζαράκολου κατά την διάρκεια επιδρομής σε βάρος ¨Φιλοκούρδων μαχητών¨. Η RSF αναφέρει πως ¨Για μια ακόμη φορά με την κατά το δοκούν χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου, γίνεται προσπάθεια να φιμωθούνε οι ακτιβιστές που ενδιαφέρονται για τα δύσκολα μειονοτικά θέματα¨ και ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ζαράκολου.

Η RSF περιγράφει ως ανησυχητική την κατάσταση των ΜΜΕ και του τύπου στην Τουρκία και αναφέρει πως ¨ Οι δικαστικές και φυσικές πιέσεις σε βάρος των κουρδικών ΜΜΕ και των εργαζομένων τους γίνονται όλο και πιο συχνές¨.

…………….

ΙΡΑ : Παραβίαση των Η.Ε. και της ΕΣΑΔ

Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (İPA) αναφέρει πως η φυλάκιση του Ζαράκολου ¨αποτελεί μια παραβίαση από την Τουρκία μιας διεθνούς συνθήκης¨ και προσθέτει πως ¨Η ΙΡΑ ζητά την άμεση απελευθέρωση του μέχρι να αρχίσει η δίκη¨.

Χαρακτηρίζει τον Ζαράκολου ως έναν ήρωα της ελευθερίας του τύπου και υπενθυμίζει πως στις αρχές του Οκτωβρίου είχε συλληφθεί και ο Ντενίζ Ζαράκολου-γιός του Ζαράκολου. Η ΙΡΑ αναφέρει πως η φυλάκιση των αρθρογράφων και διανοουμένων Ραγκίπ και Ντενίζ Ζαράκολου και Μπουσρά Ερσανλί, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 19 περί ελευθερίας έκφρασης της Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, καθώς και του άρθρου 10 –με το ίδιο περιεχόμενο- της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

………………..

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 2-11-2011