ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δύο χρόνια στον αστυνομικό, 36 μήνες στην οικογένεια

Ποινή 11 μηνών και 20 ημερών επιβλήθηκε στον Μεχμέτ Τουρσούν-πατέρα του δολοφονηθέντος από αστυνομικό Μπαράν Τουρσούν, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μπαράν Τουρσούν, διότι καταθέτοντας κατά την δίκη είπε πως ¨Κατά την δίκη της υπόθεσης Μπαράν Τουρσούν υπήρξαν απατεωνίες¨. Η ποινή δεν ανεστάλη και δεν μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε να ενημερώσει για αυτή την ποινή και το άλλο δικαστήριο το οποίο είχε επιβάλλει ποινή 5 μηνών στον Μεχμέτ Τουρσούν και την είχε αναστείλει. Μαζί με αυτήν την ποινή, η συνολική ποινή που έχει επιβληθεί σε μέλη της οικογένειας Τουρσούν κοντεύει να εξισωθεί με αυτήν που επιβλήθηκε στον αστυνομικό που σκότωσε τον Μπαράν Τουρσούν.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η αιτία για την ποινή των 11 μηνών και 20 ημερών που επιβλήθηκε στον Μεχμέτ Τουρσούν ήταν η φράση ¨Κατά την δίκη της υπόθεσης Μπαράν Τουρσούν υπήρξαν απατεωνίες¨ που χρησιμοποίησε στο δικαστήριο. Ο Τουρσούν έναντι αυτής της απόφασης δήλωσε πως ¨Η πίστη μου προς το τουρκικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν κατέβηκε στο μηδέν αλλά εξαφανίστηκε εντελώς. Διότι ακόμη και το μηδέν έχει κάποια αξία.¨ Ο Τουρσούν ανέφερε πως στις περιπτώσεις που το κράτος ήταν διάδικος υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλο τίμημα και αναρωτήθηκε λέγοντας ¨Όταν ακόμα και για την πιο αθώα φράση τιμωρείσαι, μα τι είδους υπεράσπιση θα κάνουμε ;¨.

Ο Τουρσούν ανέφερε πως θα πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά είπε πως δεν έχει ελπίδες. Ο Τουρσούν είπε ¨Όταν διάδικος είναι το κράτος, το Ανώτατο Δικαστήριο κλείνει τα μάτια του και εγκρίνει. Πλέον δεν έχω καμμιά ελπίδα από την δικαιοσύνη. Δεν εμπιστεύομαι ούτε εισαγγελείς, ούτε δικαστές, ούτε δικαστήρια¨.

……………….

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΡΣΟΥΝ 36 ΜΗΝΕΣ ΠΟΙΝΗ

Μέχρι σήμερα στον Μεχμέτ Τουρσούν και στην οικογένεια του έχουν υποβληθεί συνολικά 11 δίκες για προσβολή της αστυνομίας, του δικαστή, του κατηγορουμένου και του δικηγόρου του. Οι 5 εξ αυτών τελείωσαν. Έτσι ενώ ο δολοφόνος αστυνομικός τιμωρήθηκε μόνο με 2 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, ο αδερφός του Μεχμέτ Τουρσούν έχει τιμωρηθεί με 8 μήνες φυλάκιση, η γυναίκα του και η κόρη του από 6 μήνες η καθεμία, και ο ίδιος μαζί με αυτήν την ποινή 16 συνολικά μήνες. Και υπάρχουν ακόμη 6 δίκες σε βάρος τους.

Εφ. Μπιργκιούν 18-11-2011