¨ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Γερμανική Ομάδα Διάσωσης : Εμποδιστήκαμε με εντολή από Άγκυρα

Αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανική Ομάδα Διάσωσης Φυσικών Καταστροφών (DTRG) που σύντομα μετά από τον σεισμό στο Βαν βγήκε καθοδόν, εμποδίστηκε την τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο του Βερολίνου με εντολή Άγκυρας. Μίλησε στο Φιράτ ο επικεφαλής της ομάδας Αντρέας Τάιχερτ : ¨Είχαμε κάνει και τσεκ-ιν. Μάλιστα μας είχε ξεπροβοδήσει και ο Τούρκος πρέσβης. Εάν δεν είχαμε εμποδιστεί σε 10 ώρες θα ήμασταν η πρώτη ξένη ομάδα στο Βαν.¨

Μετά την είδηση στα πρακτορεία ειδήσεων για τον σεισμό που έγινε την Κυριακή στις 13.41 στο Βαν, μια από τις πλέον γνωστές ομάδες διάσωσης η DTRG άρχισε έντονες εργασίες για να μεταβεί. Η πρώτη ομάδα που θα έφτανε εκεί θα είχε 10 άτομα προσωπικό.

Με φιάλες οξυγόνου και μια σειρά ακόμη από τεχνικά υλικά στις πλάτες, ζήτησαν άδεια από την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο για να μεταβούνε στο Βαν και πήραν θετική απάντηση. Ακολούθως έβγαλαν εισιτήρια για να πάνε με τις Τουρκικές Αερογραμμές στην Κωνσταντινούπολη. Η ομάδα με τα υλικά στις βαλίτσες τους, περίμεναν να πετάξουν από το αεροδρόμιο Τεγκέλ του Βερολίνου στις 19.30.

Όμως ενώ είχαν κάνει ήδη τσεκ-ιν, τους περίμενε μια άσχημη έκπληξη. Υπάλληλος των Τουρκικών Αερογραμμών τους ενημέρωσε την τελευταία στιγμή πως πήραν εντολή πως δεν τους επέτρεπαν να πετάξουν. Η Γερμανική Ομάδα Βοήθειας έπαθε σοκ.

………….

Ο Τάιχερτ δήλωσε : ¨Τούρκος υπάλληλος στο αεροδρόμιο μας είπε πως ¨Δεν έχουμε ανάγκη από βοήθεια και τεχνική στήριξη¨. Αυτή την κουβέντα την επανέλαβε δύο φορές. Μείναμε έκπληκτοι. Διότι ο Τούρκος πρέσβης μας είχε ήδη ξεπροβοδήσει , και μας είχε ευχηθεί να έχουμε επιτυχίες. Αν όμως ένας Τούρκος αρμόδιος λέει έτσι εμείς πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Καθώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο, η προσπάθεια μας έμεινε στην μέση και φύγαμε από το αεροδρόμιο.

Ο Τάιχερτ ανέφερε πως μερικές φορές υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου αλλά πως ¨δεν πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να θυσιάζεται χάριν πολιτικών ισορροπιών. Όσο ισχυρή χώρα και αν είναι η Τουρκία έχει ανάγκη από επαγγελματική βοήθεια, από την βοήθεια των Ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα χτες στείλαμε μια ομάδα στην Ιταλία που επλήγη από τις πλημμύρες. Η Ιταλία δεν είναι μια προηγμένη και ισχυρή χώρα ;¨

…………………..

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 27-10-2011