¨ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ¨

¨Δολοφόνος του Αλή μου εκείνη η ταξιαρχία¨

Ο 21 ετών κουρδικής καταγωγής στρατιώτης Αλή Ονάλ που υπηρετούσε στην 10η Μηχανοκίνητη ταξιαρχία στην πόλη Τάτβαν του νομού Μπίτλις από τις 14 Οκτωβρίου ήταν αγνοούμενος. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως είχε λιποτακτήσει, αλλά η οικογένεια του δεν το πίστεψε και είχε προσφύγει στο τμήμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) του Μπίτλις. Μετά την έρευνα που διέταξε σχετικά ο στρατιωτικός εισαγγελέας κατασχέθηκαν εικόνες που κατέγραψαν κάμερες κοντά στην ταξιαρχία και σε μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Στις εικόνες όμως δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να έδειχνε πως ο Ονάλ λιποτάκτησε. Χτες το άψυχο πτώμα του βρέθηκε από χωρικούς στην περιοχή Γιολαλάν της πόλης Χιζάν-νομού Μπίτλις.

Βρέθηκε έχοντας δίπλα του το όπλο το οποίο του είχαν χρεώσει και με ίχνη από σφαίρες σε διάφορα σημεία του σώματος του. Η σωρός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του κρατικού νοσοκομείου του Μπίτλις. Εκεί μετά την νεκροψία παραδόθηκε στην οικογένεια του. Την ώρα που οι συγγενείς μετέφεραν την σωρό για ταφή στο Ικόνιο, άρχισε η σχετική με το περιστατικό έρευνα.

¨ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΖΕΣΤΟ¨

Ο πατέρας Μπαϊράμ Ονάλ λέει πως ο γιός του δολοφονήθηκε από στρατιωτικούς και ότι οι δολοφόνοι είναι στην ταξιαρχία. Ο πατέρας Ονάλ αντιδρά στον ισχυρισμό πως ο γιός του λιποτάκτησε και λέει : ¨Για 4 μέρες τον βασάνισαν. Τον δολοφόνησαν. Και αργότερα πέταξαν το πτώμα του εδώ¨. Περιγράφει πως τον πήραν τηλέφωνο στρατιωτικοί και του είπαν ¨τράβα και δες εκεί, έχει ένα πτώμα, είναι ο γιός σου ή όχι¨ και λέει πως ¨ Πήγαμε στο μέρος όπου βρισκόταν το πτώμα. Είδα εκεί κάτω από μια γέφυρα το άψυχο σώμα του γιού μου. Το σώμα του ήταν ακόμη ζεστό. Είπα να τον πάμε στο νοσοκομείο αλλά δεν το επέτρεψαν. Είπαν πως ¨είναι ζεστό από τον ήλιο¨ αλλά εδώ χιονίζει. Βρίσκομαι 4 μέρες στο Τάτβαν. Στρατιωτικοί αρμόδιοι μου έκαναν και πλάκα λέγοντας ¨ο γιος σου πήγε για βόλτα, μην ανησυχείς , θα έρθει¨. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας άρχισε έρευνα. Η ταξιαρχία του είπε πως δεν έχει σύστημα καμερών. Μετά από αυτό εξετάστηκαν οι εγγραφές των τριγύρω επιχειρήσεων. Μια εβδομάδα έχει που ψάχνω τον γιό μου. Δεν είδα την παραμικρή κίνηση από στρατιωτικούς αρμόδιους να ψάχνουν για τον γιό μου.

ΝΕΚΡΟΨΙΑ : ΠΕΘΑΝΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ

Ο πατέρας Ονάλ ανέφερε πως ζήτησαν η νεκροψία να γίνει στην Άγκυρα ή στην Μαλάτια αλλά ο εισαγγελέας δεν το επέτρεψε και έτσι η νεκροψία έγινε στο Μπίτλις. Η εισαγγελία του Μπίτλις σχετικά με την νεκροψία το μόνο που ανέφερε ήταν πως ¨ έγινε αντιληπτό πως ως αποτέλεσμα ένοπλης επίθεσης στις 19-10-2011 πέθανε από τις πληγές σε καρδιά και πνεύμονες και της επακόλουθης αιμορραγίας¨.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ;

Χασάν Τζεϊλάν- εκπρόσωπος της IHD-Μπίτλις : Λέγεται ότι την μέρα που φέρεται να λιποτάκτησε δεν ήταν σκοπός αλλά εσκεμμένα γράφτηκε το όνομα του στην θέση άλλου. Και ο στρατιώτης που φεύγει γιατί να αυτοκτονήσει, ο στρατιώτης που φεύγει πάει στην οικογένεια του. Μάλιστα αυτά που είχε από το στρατιωτικό του τα κατέθεσε στην τράπεζα, μα αυτός που είναι να φύγει βάζει λεφτά την τράπεζα ;

Οζτούρκ Τουρκντογάν-πρόεδρος της IHD : Το γεγονός το παρουσίασαν ως λιποταξία. Η στρατιωτική εισαγγελία ερευνά σχετικά με δολοφονία. Και όμως η περιοχή στην οποία βρέθηκε το πτώμα δεν είναι στρατιωτική. Για αυτό πρέπει να ερευνηθεί από κανονικό εισαγγελέα. Η εισαγγελία του Μπίτλις όμως δεν ενδιαφέρθηκε.

Εφ. Μπιργκιούν 21-10-2011