ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ : ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

¨H Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών ας αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα¨

Η Χουλιά Εμίν-ιδιοκτήτρια και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Γκιουντέμ που βγαίνει στην Κομοτηνή δήλωσε πως περιμένει από την κυβέρνηση της Ελλάδας μια βοήθεια παρόμοια με αυτήν που έδωσε η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών στις μειονοτικές εφημερίδες της Τουρκίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών Μεχμέτ Αταλάι δήλωσε : ¨Εμείς κάναμε ένα βήμα, θέλουμε να είμαστε παράδειγμα. Πιστεύω πως αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα για την Ελλάδα που διοικεί την Δυτική Θράκη. Μακάρι η Ελλάδα να κάνει εκεί βήματα που θα λύσουν τα θέματα των Τούρκων που ζούνε εκεί. Χέρι με χέρι, μετατρέπουμε αυτήν την περιοχή σε λίμνη ειρήνης.¨.

Η Χουλιά Εμίν-ιδιοκτήτρια και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Γκιουντέμ που βγαίνει στην Κομοτηνή στην δήλωση της προς τον ανταποκριτή του ΑΑ ανέφερε πως οι δημοσιεύσεις κρατικών καταχωρήσεων στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες στην Ελλάδα καθορίστηκαν με νόμο που βγήκε το 2007 και είπε : ¨ Με βάση εκείνο τον νόμο πρέπει να τυπώνουμε 750 φύλλα, ως εβδομαδιαία εφημερίδα να έχουμε τουλάχιστον 24 σελίδες και να τουλάχιστον ένα άτομο να είναι ασφαλισμένος και ενταγμένος στο συνδικάτο. Ως εφημερίδα μέχρι πέρσι ήμασταν εντός της σχετικής λίστας που είχε η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδας. Πέρσι χωρίς λόγο μας έβγαλαν από την λίστα¨.

Η Εμίν δηλώνει πως η Γκιουντέμ είναι η μόνη μειονοτική εφημερίδα που εκπληρώνει τα κριτήρια στην Δυτική Θράκη και λέει πως υπέβαλε επίσημο αίτημα ζητώντας να μάθει τους λόγους για τους οποίους βγήκε από την λίστα.

Η Εμίν ανέφερε πως η Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών στην Τουρκία υπερβαίνοντας και την νομοθεσία της χώρας ενέκρινε θετικές διακρίσεις για την 86 ετών ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης ¨Απογευματινή¨ καθώς και σε άλλες μειονοτικές εφημερίδες, και είπε πως « Κατά την γνώμη μου πρέπει να στηριχθούνε. Οι μειονοτικές εφημερίδες δεν έχουν την ισχύ να ανταγωνιστούνε τις πλειονοτικές εφημερίδες, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αυτές οι εφημερίδες πρέπει να στηριχτούνε. Και αυτό είναι η διασφάλιση θετικών διακρίσεων. Έτσι είναι για να μπορέσει να επιβιώσει είναι όμορφο να στηρίζεται.¨

Η Χουλιά Εμίν δήλωσε πως οι εφημερίδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης προσπαθούνε με μεγάλες δυσκολίες να σταθούνε όρθιες εν μέσω της κρίσης, πως δεν υπάρχουν σταθερά διαφημιστικά έσοδα και ότι πρέπει να υπάρξουν ανάλογες θετικές διακρίσεις και από την μεριά της Ελλάδας.

Η Εμίν δηλώνει πως δεν έχει άλλο πόρο εσόδων από τις κρατικές καταχωρήσεις, από την λίστα των οποίων κόπηκε, παρά το ότι πληρούσε τα κριτήρια.

Δήλωσε : Δεν έχουμε κάποιο αίτημα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριών της Τουρκίας, δεν μπορεί να έχουμε. Εντέλει είμαστε και διαφορετικές χώρες. Οι δύο χώρες θέλουν δεν θέλουν εισέρχονται σε μια κατάσταση στην οποία συγκρίνουν τις αμοιβαίες μειονότητες. Επιθυμούμε τις εξελίξεις που βλέπουμε εδώ να τις ζήσουμε και στην δική μας χώρα. Και όσο και αν η Ελλάδα λέει πως ¨Δεν κινούμαστε στην βάση της αμοιβαιότητας αλλά με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε.¨, η συνθήκη της Λοζάννης ισχύει και εκεί επιβάλλεται η αμοιβαιότητα. Όταν γίνεται κάτι στην Τουρκία να γίνεται και σε εμάς, θέλουμε και εμείς να επωφεληθούμε από τέτοιου είδους βοήθεια. Καταβάλουμε προσπάθειες να εναρμονιστούμε στον νόμο. , βγάζουμε εφημερίδα με 24 σελίδες, αυτό είναι κάτι που ζορίζει τις δυνάμεις μας. Προσπαθούμε διότι έτσι επιβάλλει ο νόμος και θέλουμε να περιλαμβανόμαστε σε αυτήν τη λίστα. Εάν βγήκαμε από την λίστα θέλουμε να μάθουμε το γιατί. Χρειάζονται κάποιες θετικές διακρίσεις. Ακόμη και αφήνοντας κατά μέρος την συνθήκη της Λοζάννης, οι μειονότητες μέσα στην Ε.Ε. στηρίζονται παντοιοτρόπως. Αυτό είναι μια αρχή εντός της Ε.Ε., επιδεικνύεται μια ξεχωριστή ευαισθησία για τις μειονότητες. Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει και η Ελλάδα να εφαρμόσει θετική διάκριση. Και όχι μόνο σε εμάς, και στις άλλες μειονοτικές εφημερίδες… Άλλωστε δεν υπάρχουν πολλές εφημερίδες, 2-3 υπάρχουν. Κατά τη γνώμη μου αυτό που έγινε στην Τουρκία ήταν μια ωραία κίνηση που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα. Κάθε θετική κίνηση που γίνεται στην Τουρκία για τις μειονότητες εμάς μας χαροποιεί. …..¨

……………….

http://www.bik.gov.tr/web/turkiye-yunanistana-ornek-olsun

Σχόλιο : Αλήθεια γιατί να εφαρμόζονται κατ΄αμοιβαιότητα μόνο τα θετικά μέτρα ; Ας εφαρμοστούνε και τα αρνητικά. Αμοιβαιότητα δεν θέλουν ; Ε, ας την ακολουθήσουμε…Όσο για τα γραφόμενα της εφημερίδας Γκιουντέμ το αρχείο μας είναι πλούσιο, ας ρίξουν μια ματιά οι αρμόδιοι και αν θέλουν μετά ας της δώσουν ότι αποφασίσουν.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone