ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

Βασικοί στόχοι της ρητορικής του μίσους : Αρμένιοι και Κούρδοι

Δημοσιεύτηκε από το Διεθνές ίδρυμα Χραντ Ντινκ η 7η Αναφορά του Παρατηρητηρίου για την Ρητορική του Μίσους στα ΜΜΕ που ετοιμάζεται μια φορά στους 4 μήνες. Σε αυτήν την αναφορά που εξέτασε τις ημερήσιες εφημερίδες στο διάστημα Μαΐου –Αυγούστου 2011 εντοπίστηκαν 41 αρθρογράφοι και άρθρα που στοχοποιούσαν εθνικές και θρησκευτικές ομάδες. Στην αναφορά τονίζεται πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών στοχοποιεί τους Αρμένιους και τους Κούρδους.

ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ

Οι εφημερίδες που περισσότερο από όλες χρησιμοποιούσαν αυτήν την γλώσσα του μίσους ήταν πάλι οι εθνικιστικές-συντηρητικές εφημερίδες. Τις περισσότερες ειδήσεις (8) με γλώσσα μίσους είχε η γνωστή για την εγγύτητα της προς το κόμμα ΜΗΡ εφημερίδα Ορτάντογού. Την ακολούθησε με 6 άρθρα η δεξιά-εθνικιστική εφημερίδα Αναγιούρτ. Την τρίτη θέση με 4 άρθρα παίρνει η εφημερίδα της αντιπολίτευσης εντός του ΜΗΡ η Γενίτσαάγ που εκπροσωπεί και τους πιο ακραίες μορφές του πολιτικού Ισλάμ. (Στο μεταξύ να τονίσουμε ότι μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός πως μέσα σε αυτά τα άρθρα εν υπήρχε κανένα από την εφημερίδα Μπιργκιούν. Η εφημερίδα Μπιργκιούν θα συνεχίσει με ευαισθησία να παραμένει μακριά από την γλώσσα του μίσους)

ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΔΥΟ ΠΟΥΛΙΑ : ΤΟ ΠΚΚ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ

Σε αυτές τις εφημερίδες εμφανίστηκαν σχόλια όπως ¨Το ΠΚΚ είναι οργάνωση αρμενικής προέλευσης¨ και ¨Η Κουρδική κοινωνία έχει καταστεί μια εγκληματική κοινωνία¨. Τα άρθρα που στοχοποιούνε τους Αρμενίους εμφανίζονται σε διάφορα και μεταξύ τους ανεξάρτητα θέματα και δίπλα σε φράσεις όπως ¨Γεμάτο Αρμένιους, συνεργάτες, Αρμενικό μυαλό, προδότες¨, γράφονται άρθρα που επιχειρούνε συσχετίζοντας τους με το ΠΚΚ να δείξουν πως ¨ο πραγματικός εχθρός είναι οι Αρμένιοι¨. Και αυτή η κατάσταση δεν γίνεται μόνο τον τελευταίο καιρό των έντονων συγκρούσεων ανάμεσα στο ΠΚΚ και τις Τ.Ε.Δ., αλλά παρόμοιες απόψεις εμφανίστηκαν συχνά και κατά την προεκλογική περίοδο. Σε αυτή την περίοδο η γλώσσα του μίσους εμφανίστηκε κάτω από τον τίτλο της ¨τρομοκρατίας¨. Εμφανίστηκαν περιπτώσεις που φόρτωναν όλες τις δολοφονίες γυναικών, λαθρεμπόριο, διαφθορά και άλλα στους Κούρδους ή ανακήρυσσαν όλους τους Κούρδους ως ¨τρομοκράτες¨.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Κατά την εξετασθείσα περίοδο την πρώτη θέση στην ρητορική του μίσους ενάντια στην θρησκευτική τους ταυτότητα είχαν η Χριστιανική και Εβραϊκή κοινότητα.

…………….

Μερικά παραδείγματα

Μεμίς Χότζα (εφ. Γκιουνές) : Αυτή είναι η κατάσταση των Αρμενίων. Συνεχίζουν τις ανανδρίες τους στους Αζέρους (…)Αυτοί οι άνανδροι μετά προσπαθούνε να απειλήσουν την Τουρκία. Δεν έμεινε βρωμιά που να μην έκαναν σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία. Όπως και οι Κύπριοι και οι Έλληνες…

……………..

Εφ. Μπιργκιούν 27-10-2011