ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Για πρώτη φορά υποψήφιος Τουρκός για την προεδρία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Στις εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που θα γίνουν αύριο θα υπάρξει μια πρωτιά. Ο Σαλί Σαμπάν-μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας θα αποτελέσει τον πρώτο Τούρκο που θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές αυτές που θα γίνουν ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αύριο οι περίπου 7 εκατομμύρια εγγεγραμένοι ψηφοφόροι θα πάνε να ψηφίσουν.

Για την προεδρία της Δημοκρατίας θα ανταγωνιστούνε 18 υποψήφιοι και 18 για την αντιπρόεδρία, συνολικά δηλαδή 36 υποψήφιοι.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις οι κύριοι υποψήφιοι είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Gerb και τέως υπουργός Δημοσίων Έργων Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και ο υποψήφιος της μείζονος αντιπολίτευσης τέως υπουργός Εξωτερικών Ιβαίλο Καλφίν.

………………….

Το κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HÖH) που στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από Τούρκους και εκπροσωπείται στην βουλή με 35 βουλευτές δεν ανέδειξε δικό του υποψήφιο. Το HÖH έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν τον Πλεβνέλιεφ τον υποψήφιο του κόμματος εξουσίας.

Το HÖH αναμένεται στον δεύτερο κύκλο των εκλογών να στηρίξει καθαρά τον Καλφίν.

………………..

Με βάση τον τελευταίο εκλογικό νόμο στην Βουλγαρία, οι ψηφοφόροι-κάτοικοι Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για τις τοπικές εκλογές. Ο τελευταίος εκλογικός νόμος αναγνωρίζει δικαίωμα ψήφου μόνο σε αυτούς που αδιαλείπτως κατά τους 4 τελευταίους μήνες κατοικούσαν στη Βουλγαρία.

Εφ. Χουριέτ 22-10-2011

Σχόλιο : Η τελευταία πρόταση της ανάρτησης νομίζω πως χρήζει αξιοποίησης και σε άλλη γειτονική χώρα….