ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ 14 ΧΡΟΝΙΑ..

Εφ. Ραντικάλ 5-9-2011

Δικαιοσύνη που δεν έρχεται για 14 χρόνια

 Το δικαστήριο ακόμη δεν ολοκλήρωσε την έρευνα για τον βιασμό και τα βασανιστήρια που υπέστη από στρατιώτες η κυρία Χ. που είχε συλληφθεί πριν από 14 χρόνια

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Παρά το ότι πέρασαν 14 χρόνια κρύβει το όνομα της για να μην μαθευτεί πως υπέστη βιασμό. Επιθυμεί να αναφέρεται ως ¨Χ ¨. Με βάση αυτά που λέει το 1997 συνελήφθη και παρέμεινε κρατούμενη παράνομα για ένα μήνα σε μια παράγκα του 2ου τάγματος συνόρων στο Χάμπουρ, βιάστηκε από άτομο της στρατοχωροφυλακής και υπέστη για μέρες βασανιστήρια. Όταν στο τέλος του μήνα βγήκε, ανέφερε στον εισαγγελέα πως είχε υποστεί βιασμό. Η δικαιοσύνη που την ίδια μέρα την συνέλαβε ως μέλος παράνομης οργάνωσης, μέσα στα 14 χρόνια δεν τελείωσε ακόμη την έρευνα για το βιασμό. Η κυρία Χ, που τότε ήταν 21 ετών λέει πως ¨Από την πρώτη μέρα έκαναν ότι μπορούσαν για να κλείσουν το φάκελο¨. Αναφέρει πως το 1992 εντάχθηκε στο ΠΚΚ. Έξι μήνες αργότερα έφυγε και πήγε στα Άδανα. Το 1997 προσπάθησε να πάει παράνομα στην Γερμανία. Συνελήφθη στην Βουλγαρία. Τους είπε πως την έλεγαν ¨Σλαμέτ Ταχά¨ και ότι ήταν Ιρακινή πολίτης. Η Βουλγαρία τους παρέδωσε πίσω στην Τουρκία. Έτσι η επονομαζόμενη πλέον ¨Σλαμέτ Ταχά¨ στάλθηκε στο τμήμα αλλοδαπών Κωνσταντινούπολης. Έτσι πέρασε ένας μήνας.

Ένα μήνα στην παράγκα

Παραδόθηκε στις 2-3-1997 μαζί με μια ομάδα Ιρακινών στην Διοίκηση του 2ου Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στην συνοριακή πύλη του Χάμπουρ. Όταν αντιλήφθηκε ότι θα την έστελναν στο Ιράκ δήλωσε το πραγματικό όνομα της και ότι ήταν Τούρκος πολίτης. Μετά από αυτό την μετέφεραν σε μια πρόχειρη καλύβα. Με βάση τα λεγόμενα της, εκεί ανάμεσα στις 13 και 15-3-1997 υπέστη βιασμό και βασανιστήρια από άτομο της στρατοχωροφυλακής. Τέλος μετά από 66 μέρες στις 4-4-1997 παραδόθηκε στην Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής του Σιρνάκ. Στην πρώτη της κατάθεση ανέφερε ως βιάστηκε. Την ίδια μέρα μεταφέρθηκε στην εισαγγελία του Σιρνάκ με την κατηγορία πως είναι μέλος του ΠΚΚ. Στην εισαγγελία επανέλαβε τον ισχυρισμό της πως βιάστηκε. Στην ιατρική αναφορά εντοπίστηκε ¨ παλαιά διάρρηξη παρθενικού υμένα¨. Αυτή όμως που συνελήφθηκε ήταν η ίδια.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης της στις 26-6-1997 επωφελούμενη από τον περί μετανοίας νόμο αφέθηκε ελεύθερη. Όσο γρήγορη όμως ήταν η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση τόσο αντίθετα αργή ήταν για το θέμα του βιασμού. Η εισαγγελία του Σιρνάκ στις 29-4 έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελία Σιλόπης, η Σιλόπη στις 12-3-1998 έστειλε τον φάκελο στην εισαγγελία του Τζίζρε, και από εκεί στάλθηκε πάλι στις 23-3-1998 στην εισαγγελία Σιλόπης…

Η έκθεση για το περιστατικό χάθηκε

 

Η εισαγγελία Σιλόπης μετά από αναμονή 5 ετών στις 5-5-2003 έκανε έρευνα στην Διοίκηση του 2ου Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στο Χάμπουρ. Εκεί άκουσε δύο στρατιωτικούς. Η έκθεση που ετοίμασε ο εμπειρογνώμονας σχετικά με την έρευνα εκεί απωλέσθη. Στην θέση της περιγραφής που είχε δώσει η κυρία Χ. μπήκαν φωτογραφίες από ρομπότ. Ο τότε διοικητής της μονάδας Ισμαήλ Μολλάογλου ήταν ο βασικός ύποπτος. Αρκέστηκαν μόνο να βάλουν στον φάκελο την φωτογραφία του. Ούτε κατάθεση του πήραν, ούτε τίποτε.

………………….