ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εφ. Ραντικάλ 23-9-2011

Φοβερή εικόνα

Η ¨Αναφορά βίας σε βάρος γυναικών¨ παρουσίασε την φρικτή πραγματικότητα. Τα τελευταία 7 χρόνια δολοφονήθηκαν 4190 γυναίκες, ενώ εντοπίστηκε πως το 88% των γυναικών που υπέστησαν φυσική ή σεξουαλική βία το έκρυψαν. Λόγω ανεπαρκών αποτρεπτικών μέτρων και ανάλογης κοινωνικής ευαισθητοποίησης η βία σε βάρος των γυναικών δεν μειώνει την ταχύτητα της.

 Η έρευνα ¨Αναφορά βίας σε βάρος γυναικών¨ που έκανε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –παράρτημα Κωνσταντινούπολης, αποκάλυψε ότι κατά τα τελευταία 7 χρόνια δολοφονήθηκαν από άντρες 4.190 γυναίκες. Στις δολοφονίες αυτές που έγιναν στην περίοδο 2005-2011 και τελέσθηκαν για διάφορους λόγους όπως λόγους τιμής, φτώχεια, ανεργία, εξαπάτηση, εγκατάλειψη σπιτιού , χωρισμός, έλλειψη θέλησης για σεξουαλική επαφή, φαίνεται η θέληση των ανδρών για κυριαρχία πάνω στις γυναίκες. Στην αναφορά αναφέρεται ότι στα ανατολικά, νοτιοανατολικά και στην ενδότερη Ανατολία διαπράττονται με ρητορικές περί τιμής και εφαρμόζονται με αποφάσεις από οικογενειακά συμβούλια. Επίσης σε όλες τις περιοχές εντοπίστηκε ότι οι άντρες βλέπουν τις γυναίκες ως ένα περιουσιακό στοιχείο και ότι μέσω της βίας επιχειρούνε να επιβάλλουν την εξουσία τους.

ΣΕ 8 ΜΗΝΕΣ ΠΕΘΑΝΑΝ 143 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σύμφωνα με την αναφορά μέσα στους 8 μήνες του 2011 143 γυναίκες έπεσαν θύματα δολοφονιών. 76 ακόμη δέχτηκαν επιθέσεις εναντίον της ζωής τους. 82 περιπτώσεις βιασμών έφτασαν στο δικαστήριο. Η αναφορά τονίζει πως το 25% των κατηγορουμένων για τις δολοφονίες ήταν κάτω από 18 χρονών, το αντίστοιχο ποσοστό για την ηλικία 18-30 ήταν 24%, στους 31-40 ήταν 27%, στους 51-60 18% και στους 61-70 ήταν 6%. Από τα περιστατικά βίας που έγιναν κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2011 το 16% ήταν περιστατικά σεξουαλικής βίας. Το πιο φοβερό στοιχείο είναι ότι το 88% των γυναικών που υπέστησαν φυσική ή σεξουαλική βία για λόγους όπως ντροπής, φόβου, από ανησυχία να μην ακουστεί, ή για λόγους τιμής και κουτσομπολιού, δεν προσφεύγουν ούτε στον συγγενικό τους κύκλο, ούτε σε συλλόγους, ούτε σε κρατικές υπηρεσίες. Οι περισσότερες δολοφονίες στο χρονικό διάστημα 2005-20011 τελέστηκαν κατά την χρονιά του 2009. Το 2007 δολοφονήθηκαν 1011 γυναίκες και το 2009 1126.

………………

………………

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Κατηγορία: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Ετικέτα: | 2 σχόλια

2 απαντήσεις στο ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ρε Μεμέτια, τι έγιναν αυτοί οι ταλαίπωροι που περπατούσαν στα τέσσερα ; Νομίζω πως τους περιέθαλψαν. Γίνανε καλά ;

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ρε Μεμέτια, τι έγιναν αυτοί οι ταλαίπωροι που περπατούσαν στα τέσσερα ; Νομίζω πως τους περιέθαλψαν. Γίνανε καλά ;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *