ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφ. Ραντικάλ 16-9-2011

Θερμαίνονται τα νερά στην Κύπρο

 Σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αρχίσει δραστηριότητες ερευνών στα νότια του νησιού, συμφωνήθηκε ότι η ΤΔΒΚ και η Τουρκική Δημοκρατία θα οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους και θα δώσουν άδεια στην Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας να αρχίσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές.

Στα πλαίσια των προσπαθειών της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας για καθορισμό της στρατηγικής στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ, επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Σεφά Σαδικ Αϊτεκίν μετά το μεσημέρι είχε συνάντηση με επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της ΤΔΒΚ Σουνάτ Ατούν.

Μετά την συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και ήταν κλειστή για τον τύπο, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της ΤΔΒΚ Σουνάτ Ατούν είπε ότι η συνάντηση που έγινε μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης με την επιτροπή που είχε επικεφαλής της τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Σεφά Σαδικ Αϊτεκίν, υπήρξε πολύ αποδοτική.

Ο Ατούν θύμισε ότι στα πλαίσια των συναντήσεων που έγιναν χτες στην Άγκυρα αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή διοίκηση του νότου αρχίσει δραστηριότητες ερευνών στα νότια του νησιού, συμφωνήθηκε ότι η ΤΔΒΚ και η Τουρκική Δημοκρατία θα οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους και δήλωσε πως ¨σήμερα επίσης είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, με τη συμμετοχή αρμοδίων από την Γενική Διεύθυνση Πετρελαίου, από την Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας και από το Υπουργείο Εξωτερικών¨.

Ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Σεφά Σαδίκ Αϊντίν επίσης ανέφερε πως η συνάντηση με τον Ατούν υπήρξε πολύ αποδοτική και δήλωσε : ¨Ως αποτέλεσμα της συνάντησης φτάσαμε σε συμφωνία πως αν παρά τις παραινέσεις και τις προειδοποιήσεις μας η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αρχίσει δραστηριότητες ερευνών, η ΤΔΒΚ και η Τουρκική Δημοκρατία θα οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους και θα δώσουν άδεια στην Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας να αρχίσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές. Στο θέμα των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας του νησιού πρέπει να υπάρξει μια πιο διευρυμένη λύση. Σε περίπτωση όμως που η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δώσει σημασία στις προειδοποιήσεις μας, εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία και ΤΔΒΚ θα κάνουμε τα δέοντα βήματα¨.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΔΒΚ

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ τόνισε πως η ΤΔΒΚ σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία θα διαφυλάξει τα δίκαια και τα συμφέροντα της. Η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της ΤΔΒΚ έχει ως εξής : ¨Σήμερα μετά το μεσημέρι επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας Σεφά Σαδικ Αϊτεκίν επισκέφτηκε τον κύριο Σουνάτ Ατούν. Στα πλαίσια αυτά υπήρξε συνάντηση της επιτροπής αυτής με αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών και Ενέργειας μας. Αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν η συμφωνία πως σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίσει δραστηριότητες ερευνών, η ΤΔΒΚ και η Τουρκική Δημοκρατία θα οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους και θα δώσουν άδεια στην Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας να αρχίσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές. Με αυτή την αφορμή επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε πως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία θα διαφυλάξει και τα δίκαια τα συμφέροντα της, και δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων του Τουρκοκυπριακού λαού¨.

 

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone