ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ

Εφ. 16-9-2011

Σε στρατιώτες των ΗΠΑ θα ανατεθούνε τα ραντάρ

 Λόγω της απειλής επίθεσης από το ΠΚΚ, την Χεζμπολλάχ και το Ιράν, η ασφάλεια για τις εγκαταστάσεις του αντιπυραυλικού συστήματος του ΝΑΤΟ που θα ιδρυθεί στην Μαλάτια, θα την διασφαλίσουν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία ωστόσο έχει κάποιες υποψίες για τους μηχανικούς. 

Υπεύθυνοι για την εσωτερική ασφάλεια του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και την ηγεσία των ΗΠΑ θα ιδρυθεί στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας θα είναι 50 Αμερικανοί στρατιωτικοί αστυνομικοί. Υπεύθυνη για την εξωτερική ασφάλεια θα είναι η 2η Στρατιά που βρίσκεται στα 60 χλμ στην Μαλάτια.

Στην βάση του Κιούρετζικ που χρήζει συντήρησης θα εγκατασταθεί ένα από τα πιο εξελιγμένα ραντάρ του κόσμου, το AN/TPY-2 της αμερικανικής εταιρίας Raytheon. Λόγω αυτής της εγκατάστασης του εξελιγμένου αυτού συστήματος, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τον σχηματισμό ενός πολύ δραστικού μηχανισμού ασφαλείας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο σαμποτάζ από το ΠΚΚ, την Χεζμπολλάχ ή το Ιράν.

………………………

Με βάση την συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνει το σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας θα παραμένουν εντός του ΝΑΤΟ και δεν θα μοιράζεται σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία –παραπέμποντας προς το Ισραήλ- είχε βάλει όρο πως οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται από το σύστημα δεν θα μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε για τα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Αναφέρεται πως η τουρκική πλευρά δεν βλέπει θερμά την εργασία των μηχανικών της Raytheon που θα αναλάβουν καθήκοντα λειτουργώντας το σύστημα. Λέγεται πως η Τουρκία ανησυχεί πως τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούνε από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA. Εάν σε αυτό το θέμα δεν υπάρξει προσέγγιση, για να λειτουργήσει το σύστημα θα χρειαστεί πάλι η εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτικών από Αμερικανούς πολίτες μηχανικούς.