ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εφ. Γενί Σαφάκ 12-9-2011

Τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Με ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει η Αστυνομική Διεύθυνση Ερζιντζάν από κοινού με το Τουρκικό Αεροπορικό Ινστιτούτο (ΤΗΚ) , θα μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε στον αντιτρομοκρατικό αγώνα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα . Αστυνομικοί του Ερζιντζάν άρχισαν να εκπαιδεύονται στην χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Πλέον τα τηλεκατευθυνόμενα θα μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε για σκοπούς πληροφοριών και επιχειρησιακούς  σκοπούς.

………………….

Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού συνολικά 100 άτομα από τμήματα όπως ειδικές δυνάμεις, αντιτρομοκρατική, υποδιεύθυνση και τροχαία, για διάστημα ενός μηνός θα εκπαιδευτούνε υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών του ΤΗΚ τόσο σε εξωμοιοτές όσο και στο πεδίο. Οι αρμόδιοι της αστυνομίας θα αναζητήσουν τρόπους χρησιμοποίησης των τηλεκατευθυνόμενων πέραν του αρχικού τους στόχου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδέες βγήκαν από το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Ερζιντζάν κατά τα σεμινάρια που έγιναν στον χώρο εκπαίδευσης.

ΣΑΝ ΓΕΡΑΚΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατά την εκπαίδευση φάνηκε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα που μπορούν να καλύψουν 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχουν ωφέλιμο βάρος 3 κιλών, μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε στις επιχειρήσεις στο να παίρνει ήχους και να μεταφέρει βόμβες. Εντύπωση προκάλεσε η ικανότητα του τηλεκατευθυνόμενου που στον χώρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, κατέβηκε με μια ευκίνητη και σιωπηλή βύθιση σαν γεράκι άφησε σε προκαθορισμένο χώρο κάτι που είχε τον ρόλο βόμβας. Οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων ανέφεραν πως τα τηλεκατευθυνόμενα μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε στην λήψη ήχων και στην μεταφορά βομβών, ενώ οι της τροχαίας είπαν πως με αυτό μπορούνε από μακριά να ελέγξουν μια καταγγελία για ένα ύποπτο ατύχημα. Τα τηλεκατευθυνόμενα αυτά αεροπλάνα που μπορούνε στα πλαίσια του σχεδίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ερζιντζάν να χρησιμοποιηθούνε μέρα-νύχτα, για παρατήρηση, εντοπισμό στόχου, αναγνώριση και για λήψη ήχου σε πραγματικό χρόνο στοιχίζουν 3 χιλιάδες δολάρια.