ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ

Εφ. Ταράφ 14-9-2011

Εξωδικαστικές εκτελέσεις αριστερών

Ο Αϊχάν Τσαρκίν, ο οποίος ομολογώντας ανεξιχνίαστες δολοφονίες προκάλεσε τη σύλληψη 8 παλιών μελών των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, στο προσχέδιο βιβλίου 110 σελίδων που ετοιμάζει στη φυλακή αναφέρει ότι από τους θανάτους μεταξύ 16 και 17 Απριλίου 1992 σε αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον της Ντεβ Σολ, περισσότεροι από 10 ήταν ¨εξωδικαστικές εκτελέσεις¨.

Ο Τσαρκίν, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις που διηύθυνε ο τότε Διευθυντής Πληροφοριών της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης Χανεφί Αβτζή ενάντια στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, αναφέρει: ¨…Στο σπίτι όπου εκτελέστηκε ο Κουκούλ υπήρχε και ένα μωρό που το έβγαλα έξω εγώ. Δεν μπόρεσα να εμποδίσω αυτά που έγιναν. Μετά την εκτέλεση του Κουκούλ το σκηνικό στήθηκε σαν να είχε προηγηθεί σύγκρουση. Αργότερα δόθηκε η είδηση στον Τύπο. Ο Τύπος της εποχής εκείνης χωρίς να ερευνήσει δημοσίευε ό,τι του έδινε η Αστυνομία. Κατά τον ίδιο τρόπο εξωδικαστικές εκτελέσεις ήταν και το περιστατικό στην περιοχή Κασίμπασά Κουλακσίζ, με τους Νουρτέν Ντεμίρ και Ισμαήλ Ακερτσεσμέ, που είχε παρουσιαστεί επίσης ως σύγκρουση. Μάλιστα αυτό έγινε δίπλα στο αστυνομικό Τμήμα. Εκείνη την εποχή κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει τίποτε. Νοσοκομείο, ιατροδικαστική, Τύπος και δικαστήρια περιτριγυρίζονταν από τον ίδιο τύπο ανθρώπων. Η λεγόμενη Νομική Υπηρεσία Λαού ήταν γεμάτη από ένα σωρό πούστηδες δικηγόρους. Από την μια μεριά υπερασπίζονταν τον πελάτη και από την άλλη τον πουλούσαν. Έμπαιναν ακόμη και σε ανακρίσεις και βασανιστήρια… Στους πιο κάτω ορόφους της Ασφάλειας υπήρχαν κρατητήρια και ακόμη πιο κάτω αίθουσες ανάκρισης και βασανιστηρίων. Σιχάθηκα εκείνη την περίοδο, καταραμένοι να είστε για αυτά που κάνατε!»

Σχόλιο : Προσέξτε στην φωτογραφία πως παρουσίαζε το θέμα μια από τις φυλλάδες της εποχής εκείνης. Μεγάλο χτύπημα στην Ντεβ-Σολ ΄γράφει η επικεφαλίδα. Και δίπλα δείχνει ένα χάρτη με τους νεκρούς οι οποίοι ¨προφανώς΄¨  είχαν αντισταθεί…