ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Εφ. Μπιρλίκ 4-9-2011

Οι δήμοι Βέροιας και Νίλουφερ έβαλαν την υπογραφή τους στην ελληνοτουρκική φιλία.

Το πρώτο φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας που οργανώθηκε από τον δήμο Νίλουφερ της Προύσας, έβαλε την υπογραφή του στην ελληνοτουρκική φιλία

Το Φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας άρχισε με ένα σημαντικό γεύμα. Στο γεύμα ανάμεσα στους Έλληνες καλεσμένους μετείχαν δήμαρχοι και αξιωματούχοι από τις πόλεις της Βέροιας και των Σερρών που γλέντησαν μαζί με τους εκπρόσωπους των εμπορικών επιμελητηρίων.

Ο δήμαρχος της Νίλουφερ Μουσταφά Μποζμπέι ανέφερε πως αγκάλιασε με φιλία τους καλεσμένους που ήρθαν από την Ελλάδα, και είπε πως το περιβάλλον έντασης που έφεραν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, απαλύνθηκε ιδιαίτερα μετά το 1999.

Ο Μποζμπέι δήλωσε πως ¨Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την τύχη να γιορτάζω μαζί σας την 1 Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης όπου η ειρήνη και η αδερφοσύνη έχουν τον πρώτο ρόλο, και πρέπει να αξιοποιηθεί ως μια ευκαιρία για την διάδοση αυτών των δύο στοιχείων σε όλο τον κόσμο.

Ο Μποζμπέι ανέφερε πως ο δήμος Νίλουφερ είναι αδερφή πόλη με 16 πόλεις στ Βαλκάνια, στον Καύκασο, στην Άπω Ανατολή και την Ν. Αμερική και ότι συνεχίζει τις ετοιμασίες για άλλες 4 αδελφοποιήσεις μεταξύ των οποίων οι πόλεις της Βέροιας και των Σερρών και δήλωσε : ¨Απόψε η συμφωνία καλής θέλησης που υπογράφουμε με τον δήμο Βέροιας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αδελφοποίηση. Ελπίζω πως η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην διαδικασία ενσωμάτωσης Ελλάδας και Τουρκίας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. καθώς και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών¨.

Η δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου στην ομιλία της που την άρχισε με τουρκικά, ανέφερε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, δέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση του δήμου Νίλουφερ. Η δήμαρχος ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ενοποιητικά στοιχεία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και συνέχισε λέγοντας : ¨ Μας ενώνουν οι κοινές λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ομιλία, οι κοινές γεύσεις στα φαγητά, τα κοινά μας τραγούδια και το σημαντικότερο ότι μοιάζουμε πολύ ο ένας στον άλλο. Τότε να ενδυναμώσουμε τα ενοποιητικά στοιχεία και να αποτελέσουμε έτσι παράδειγμα για τα παιδιά μας που επιθυμούνε να ζήσουν σε ένα ειρηνικό και πολιτισμένο κόσμο¨.

Ο δήμαρχος Σερρών λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να μετάσχει και τον εκπροσώπησαν η σύζυγος του Τζιγή Κυριακή και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γρηγοριάδης. Μετά τις ομιλίες υπογράφηκε συμφωνία καλής θέλησης με τον δήμο Βέροιας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στις δύο πόλεις σε θέματα διοίκησης πολιτών και λειτουργίας, και συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων συνεργασίας που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Σχόλιο : Και την ίδια ώρα που έτρωγαν κι έπιναν στην υγεία της ελληνοτουρκικής φιλίας βγήκε ο Μπαγίς και έκανε τις γνωστές δηλώσεις για την σκοπιμότητα του στόλου….