¨ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 1938¨…

Εφ. Ραντικάλ 28-9-2011

Το ΕΔΑΔ θα δικάσει την ¨καταστροφή¨ του Ντέρσιμ

Στο βιβλίο που έγραψε ο Χουσείν Αιγκούν του κόμματος CHP περιέχονται φωτογραφίες από τις δίκες της εποχής εκείνης

Την ώρα που ο εισαγγελέας του Ερζιντζάν σε συνέχεια της σφαγής στο Ντέρσιμ αρχίζει έρευνα για τον σκοτωμό 95 Αλεβιτών χωρικών από το Ερζιντζάν, στο Τούντζελι περατώθηκε ο νομικός αγώνας που είχε αρχίσει ο Χουσείν Αιγκούν σχετικά με τον θάνατο 10 συγγενών του. Ο Ακγκιούν προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.

Ο Ακγκιούν στα χέρια του έχει πιστοποιητικό της νομαρχίας Τούντζελι της 27-8-1955 που αναφέρει πως ο θείος του Χουσείν Αλτουντάς και οι οικογένεια του ¨εξολοθρεύτηκαν¨. Στο έγγραφο αναφέρεται πως ¨Η γυναίκα του Χουσείν η Χουμάρ καθώς και τα παιδιά που γέννησαν, Ελίφ, Μεχμέτ, Χατιτζέ, Αχμέντι, Σούζαν, Αλιτζεμάλ, Χετίπ και Εμινέ εξολοθρεύτηκαν κατά τις επιχειρήσεις του 1938, ο αρχηγός της οικογένειας ο Χουσείν πέθανε στο 952, από το σπίτι διασώθηκε ο Αλή Ακγκιούν…¨

Ο Χουσέιν με βάση αυτό το έγγραφο προσέφυγε στην εισαγγελία και στα δικαστήρια, αλλά δίωξη δεν ασκήθηκε. Μετά από αυτό ο φάκελος πήγε στις 19 Σεπτεμβρίου στο ΕΔΑΔ. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο ο βουλευτής του CHP Χουσείν Ακγκιούν ανάμεσα στα τεκμήρια θα παρουσιάσει και το σχετικό βιβλίο που έχει γράψει.