ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εφ. Ραντικάλ 12-9-2011

Έσβησε η ελπίδα για την 12 Σεπτεμβρίου: Ο τάφος εκείνος δεν θα ανοιχτεί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – H οικογένεια του Μεχμέτ Τζερέν που δολοφονήθηκε με βασανιστήρια το 1981, μετά το δημοψήφισμα με την ελπίδα πως θα δικαστούνε και οι πραξικοπηματίες προσέφυγαν στην εισαγγελία του Καχραμάνμαράς, αλλά απογοητεύτηκαν. Η εισαγγελία χωρίς να πάρει καν καταθέσεις των υπόπτων και στηριζόμενη μόνο στις αναφορές της εποχής του πραξικοπήματος αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη.

Και καθώς η έφεση δεν έφερε αποτέλεσμα η οικογένεια πάει στο ΕΔΑΔ. Ο 23χρονος φοιτητής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου των Αδάνων Μεχμέτ Τζερέν άρχισε να καταζητείται ως μέλος του παράνομου Επαναστατικού Πολέμου. Ο Τζερέν στις 5 Οκτωβρίου παραδόθηκε και στις 18 Οκτωβρίου ανακρίθηκε στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του Καχραμάνμαρας. Το πτώμα του Τζερέν δόθηκε στον πατέρα του στις 21 Οκτωβρίου. Η νεκροψία έλεγε πως ο Τζερέν πέθανε από ¨αναπνευστική ανεπάρκεια¨. Η έρευνα που έκανε η εισαγγελία την εποχή της εκτάκτου καταστάσεως κατέληξε στο να μην υποβληθεί μήνυση.

Ο αστυνομικός είχε ομολογήσει

Όταν το 1986 ο αστυνομικός Σεντάτ Τζανέρ ομολόγησε στο περιοδικό Νοκτά πως ο Τζερέν είχε πέσει από τον ιμάντα των βασανιστηρίων και πέθανε καθώς έσπασε ο λαιμός του, ο πατέρας του ο Βαχίπ στις 1-5-1986 είχε προσφύγει στην εισαγγελία του Καχραμάνμαράς ζητώντας να ανοίξει ο τάφος και να δικαστούνε οι υπεύθυνοι. Λήφθηκαν καταθέσεις από τον τότε ταξίαρχο Γιουσούφ Χαζνεντάρογλου, από τον αστυνομικό διευθυντή Νετζντέτ Κοντολότ και από τον αστυνομικό Μπιλγκέ Ακντογάν, αλλά πάλι αποφασίστηκε να μην υποβληθεί μήνυση. Ο πατέρας Βαχίπ πέθανε το 2004 χωρίς να δει δικαιοσύνη. Όταν μετά το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας του Αφσίν Μεχμέτ Κους άνοιξε τον φάκελο της υπόθεσης του Αλή Εκμπέρ Γιουρέκ που δολοφονήθηκε με βασανιστήρια στις 25-5-1981 και έστειλε το πτώμα για εξέταση στην ιατροδικαστική, η οικογένεια του Τζερέν αναθάρρησε. Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, εξ ονόματος της οικογενείας η Γεμλιχά Τζερέν υπέβαλε αίτημα στην ίδια εισαγγελία. Το αίτημα υποβλήθηκε στις 3 -5-2011 με το υπ΄αρ. 2011/684. Ο εισαγγελέας όμως της πόλης Καχραμάνμαράς Μπασρί Αλαγκιόζ στηριζόμενος στις αποφάσεις του στρατιωτικού το 1981 και του πολιτικού δικαστηρίου το 1986, καθώς και στην νεκροψία που έγινε το 982 την εποχή του πραξικοπήματος, υποστήριξε πως δεν βρέθηκαν νέα στοιχεία και στις 26-5 αποφάσισε για Τρίτη φορά να μην ασκηθεί δίωξη. Και καθώς απορρίφθηκε και η έφεση που υπέβαλε η οικογένεια στο 1ο Κακουργιοδικείο του Γκαζιάντεπ, εξαντλήθηκε πλέον κάθε δυνατότητα για εσωτερικό δίκαιο.

Ο ανηψιός του Μεχμέτ Τζερέν ο Μουζαφέρ Τζερέν ανέφερε πως θα πάνε την υπόθεση στο ΕΔΑΔ και είπε πως ¨ Τουλάχιστον πρέπει να ανοίξει ο τάφος και να ερευνηθεί εάν είχαν σπάσει ή όχι τα κόκαλα¨.

 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone