ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε.

Εφ. Ταράφ 23-9-2011

Αναφορά προόδου της Ε.Ε. : Δεν προχωράτε

Στην αναφορά προόδου της Ε.Ε. ασκείται κριτική στην απροθυμία της Τουρκίας και σο θέμα της ελευθερίας του τύπου, ενώ επαινείται η πολιτική στο θέμα της Μέσης Ανατολής και η κουρδική πολιτική.

Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της αναφοράς προόδου 2011 της Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία. Στην αναφορά ασκείται κριτική για θέματα όπως ¨η απροθυμία στο θέμα των μεταρρυθμίσεων¨ και η ¨ελευθερία τύπου και έκφρασης¨. Στην αναφορά δικαιώνεται η στάση της Τουρκίας στο κουρδικό θέμα ενώ εκφράζεται θαυμασμός για την πολιτική στα θέματα της αποστρατικοποίησης, της Μέσης Ανατολής και της οικονομίας.

Με βάση την είδηση από το ABHaber, δίνεται το τελευταίο σχήμα στην έκθεση που θα ανακοινωθεί στις 12 Οκτωβρίου. Στην είδηση αναφέρεται ότι ¨Γίνεται αντιληπτό ότι έχει παρθεί μια λεπτομερής φωτογραφία της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας της Τουρκίας¨ ενώ στο άρθρο γίνεται η εκτίμηση πως ¨Η αναζωογόνηση της διαδικασίας Τουρκίας-Ε.Ε. βρίσκεται μακριά¨.

Με βάση την είδηση, η αναφορά θα εγκριθεί από τις χώρες μέλη στις 12 Οκτωβρίου και αντανακλά την επίσημη θέση της Ε.Ε. Έχει με τη σειρά τα αρνητικά σημεία ως εξής : ¨ Τα προβλήματα στην ελευθερία γνώμης και έκφρασης (το γεγονός της παρουσίας των δημοσιογράφων στις φυλακές…). Η μείωση στην ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων ή με μια άλλη φράση η απροθυμία της Τουρκίας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Τέλος αναφέρεται η αργή πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν καίρια σημασία.

Επίσης εκφράζεται η απαρέσκεια για την μη εκπλήρωση από την Άγκυρα των κριτηρίων για το άνοιγμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Στην αναφορά καταγράφεται πως η φυλάκιση των δημοσιογράφων Νεντίμ Σενέρ και Αχμετ Σικ ¨μπορεί να προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης προς την δικαστική διαδικασία¨. Στην αναφορά εκφράζεται επίσης η ανησυχία για τις μηνύσεις που υποβάλλονται σε δημοσιογράφους λόγω των αδικημάτων ¨παραβίαση απορρήτου έρευνας¨ και ¨απόπειρα επηρεασμού δίκαιης δίκης¨.

Στην αναφορά ασκείται κριτική στις απαγορεύσεις σχετικά με το διαδίκτυο και την ελευθερία έκφρασης και αναφέρεται ότι πολλά άρθρα όπως τα 220, 301, 314 και 318 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και το 7 του αντιτρομοκρατικού νόμου περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης.

…………………

…………………