¨ΦΤΗΝΕΣ ΖΩΕΣ¨ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Εφ. Ταράφ 6-8-2011

Στην Ευρώπη θα αναζητηθεί το δίκιο για την Τζεϊλάν και τον Αίντίν

Ο φάκελος της 12χρονης Τζεϊλάν που κομματιάστηκε από βλήμα που προήλθε από στρατόπεδο και του φοιτητή Αϊντίν Ερντέμ που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού μεταφέρονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.).

 Η έφεση ενάντια στην απόφαση της Εισαγγελίας του Λίτζε που είχε αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη σχετικά με την υπόθεση του θανάτου της Τζεϊλάν Ονκόλ, απορρίφθηκε από το κακουργιοδικείο του Σιβέρεκ. Στον σχετικό φάκελο ο επιλοχίας Γιουξέλ Σανλιτούρκ-διοικητής της Στρατοχωροφυλακής του Αμπαλί αναφέρει πως ¨ Είναι γνωστό πως οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούνε κάθε θέμα να το εκμεταλλευτούνε ως περιστατικό ¨τρομοκρατίας¨ έτσι ώστε να κερδίσουν αποζημίωση και χρήματα από το κράτος. Επίσης χρήζει αξιολόγησης το γεγονός ότι μέλος αυτής της οικογένειας (Αζιζέ Ονκόλ) βρίσκεται στο βουνό ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης¨. Θυμίζοντας αυτή τη δήλωση ο δικηγόρος Ρεχσάν Μπαταραγί Σαμάν δήλωσε τα εξής :

¨ Στην αναφορά της Στρατοχωροφυλακής υπάρχουν τμήματα που προσβάλλουν την οικογένεια της Τζεϊλάν και άλλα που την υποδεικνύουν ως υπεύθυνη για τον θάνατο της. Υποβάλλαμε μήνυση σε βάρος των ατόμων που συνέταξαν την έκθεση. Σχετικά με αυτό διεξήχθη ξεχωριστή έρευνα. Στο τέλος της έρευνας η εισαγγελία του Λίτζε αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε κάποιο αδίκημα, δεν υπήρξε κάποια προσβολή και δεν άσκησε δίωξη. Εμείς υποβάλλαμε έφεση για αυτήν την απόφαση, αλλά η έφεση μας απορρίφθηκε και έτσι οριστικοποιήθηκε η μη άσκηση δίωξης. Καθώς πλέον έχουν τελειώσει τα ένδικα μέσα στο εσωτερικό θα προσφύγουμε στο ΕΔΑΔ.

Και ο θάνατος του Αϊντίν καθοδόν για το ΕΔΑΔ

Μια άλλη υπόθεση που παίρνει τον δρόμο για το ΕΔΑΔ είναι ο θάνατος του φοιτητή Αϊντίν Ερντέμ. Η έφεση ενάντια στην απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη στους αστυνομικούς που δικαζόταν σχετικά με τον θάνατο του Ερντέμ που έχασε τη ζωή του στις 9-12-2009 σε διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ από σφαίρα αστυνομικού, απορρίφθηκε. Σε αυτήν τη δίκη δικηγόρος πάλι είναι ο Ρεχσάν Μπαταραγί που δήλωσε πως ο φάκελος περιέχει πολλά σκοτεινά σημεία.

…………..

Ο Μπαταραγί δήλωσε : Παρά τις δηλώσεις αρκετών αυτοπτών μαρτύρων το δικαστήριο θεώρησε ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις και αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη. Οι αστυνομικοί κρυφά μάζεψαν τους κάλυκες και τους πέταξαν στις τουαλέτες της σχολής αστυνομίας. Εδώ πέρα από το περιστατικό με τον θάνατο του Ερντέμ υπάρχει και το αδίκημα της συσκότισης στοιχείων. Υποβάλλαμε αίτημα σχετικά με αυτό, αλλά δυστυχώς το αίτημα μας απορρίφθηκε. Για αυτό το λόγο θα προσφύγουμε στο ΕΔΑΔ.

Σχόλιο : Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η πρώτη περίπτωση. Κομματιάστηκε από βλήμα ένα κορίτσι 12 χρονών και το δικαστήριο έκρινε πως δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη… Για αυτό καμιά φορά εδώ γράφουμε για την ¨φτηνή ζωή¨ των Κούρδων.