ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Εφ. Μπιργκιούν 28-7-2011

¨Εσείς για ποιο λόγο φοβάστε κύριε πρωθυπουργέ ;¨

 Δεν δόθηκε άδεια στην αντιπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στην Ε.Ε. και αντιπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία Κλώντια Ροθ να επισκεφτεί τους κρατούμενους δημοσιογράφους Αχμέτ Σικ και Νεντίμ Σενέρ. Η Ροθ δήλωσε : ¨Αν φέρονται έτσι σε φίλο, άραγε πως φέρονται στον εχθρό ;¨.

Η Ροθ στην ανακοίνωση της αναφέρει πως ήθελε πριν στην επίσκεψη στους Σικ και Σενέρ να τους δώσει το μήνυμα πως ¨δημοσιογράφους σαν εσάς δεν τους ξεχνάμε¨.

¨Για την επίσκεψη η γερμανική πρεσβεία υπέβαλε το σχετικό αίτημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια απάντηση. Στην Τουρκία πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές. Ο Σικ και ο Σενέρ για μένα είναι παραδείγματα, στο όνομα τους επισκέπτομαι και τους άλλος δημοσιογράφους. Η κράτηση στην Τουρκία δημοσιογράφων επειδή άσκησαν το καθήκον τους, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την δημοκρατία. Εγώ είμαι φίλη της Τουρκίας. Ελπίζω να μπορέσω να τους επισκεφτώ¨.

¨Πρώτα είπαν ας συναντηθεί , μετά όχι¨

Η Ροθ που μπήκε μέσα για την συνάντηση, βγαίνοντας μια ώρα μετά ήταν πολύ οργισμένη και είπε ότι εν μπόρεσε να συναντηθεί με τους Σικ και Σενέρ.

¨Σε μια χώρα όπου υπάρχουν πάνω από 70 δημοσιογράφοι στις φυλακές υπάρχει πρόβλημα. Είμαι οργισμένη για την συμπεριφορά που μου επέδειξαν. Υπήρχε η επίσημη αίτηση που στάλθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 22 Ιουλίου. Το Γερμανικό προξενείο και η πρεσβεία επανειλημμένα επενέβη. Αφού μπήκα μέσα, μισή ώρα αργότερα μου είπαν ότι βγήκε η άδεια. Μισή ώρα αργότερα μου λέχθηκε πως έπρεπε η άδεια να έρθει γραπτή. Αλλά πάλι μου είπαν πως θα μπορούσαμε να συναντηθούμε, και μας έλεγξαν σαν να ήμασταν ένοχοι. Ακολούθως ο εισαγγελέας μας είπε ότι δεν θα μπορούσαμε να συναντηθούμε. Μας είπαν μια βλακεία, ότι το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί 10 μέρες πριν. Μα αν μου το έλεγαν θα ερχόμουν 10 μέρες αργότερα¨.

Η Ροθ ανέφερε ότι μόλις γυρίσει στη Γερμανία θα γράψει ένα γράμμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον πρωθυπουργό λέγοντας πως ¨όταν δεν υπάρχει ελευθερία τύπου και έκφρασης δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία. Θα ρωτήσω τον πρωθυπουργό ¨Εσείς κ. πρωθυπουργέ για ποιο λόγο φοβάστε; . Γιατί δεν μπορώ να συναντηθώ με έναν δημοσιογράφο που προσπαθεί να φωτίσει το σκοτάδι ; Γιατί δεν μπορώ να ακούσω από τον ίδιο αυτά που βίωσε ένας κρατούμενος δημοσιογράφος ; ¨

…………….

 

 

Μοιραστείτε
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email