ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙKA ΚΑΙ ΕΛΛΗΝIKA ΣΠΙΤΙΑ

Εφ. Ραντικάλ 7-8-2011

Αντίδραση για τις επισκευές σε σπίτια Αρμενίων και Ελλήνων

Ο καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ισμαήλ Ντογάν του πανεπιστημίου του Όρντου αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ερκάν Γκιουλντερέν που είπε ότι ¨ Θα επισκευαστούν στο Όρντου τα σπίτι που αντανακλούνε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Οθωμανών των Ελλήνων και των Αρμενίων.

ΟΡΝΤΟΥ – Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ισμαήλ Ντογάν του πανεπιστημίου του Όρντου αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ερκάν Γκιουλντερέν στις οποίες ανέφερε πως ¨ σε πρώτη φάση θα επισκευαστούνε 23 ιστορικά σπίτια που αντανακλούνε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Οθωμανών των Ελλήνων και των Αρμενίων. Τα ιστορικά αυτά κτίσματα που εντοπίσαμε είναι 150 έως 200 ετών. Ο καθηγητής Ισμαήλ Ντογάν δήλωσε τα εξής : ¨ Έχω αντιρρήσεις και ως πολίτης και ως επιστήμονας. Καταγγέλλω την νοοτροπία που βλέπει κάθε πέτρινο σπίτι ως αρμενικό και κάθε παραλιακό σπίτι ως ελληνικό. Η αρχιτεκτονική είναι συνδεδεμένη με την γεωγραφία. Στην Ανατολία βρίσκεις σπίτια από λάσπη, σε πετρώδεις περιοχές κάνεις πέτρινα σπίτια, σε περιοχές με δέντρα κάνεις ξύλινα σπίτια. Αυτό αποτελεί την αρχιτεκτονική της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Είναι λάθος να βάζουμε σε αυτά ονόματα όπως αρμενική και ελληνική. Ναι πρέπει τα ιστορικά μνημεία να διαφυλλάσονται και να επισκευάζονται, αλλά κάνοντας τούτο πρέπει να δίνουμε και τα σωστά ονόματα¨.

¨ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΙΧΝΟΣ¨

Ο καθηγητής Ισμαήλ Ντογάν ανέφερε πως στην Τουρκία πολλές εκκλησίες ανακαινίζονται, και πως θα έπρεπε να ερωτηθεί τι γίνεται με τα μνημεία στο Ερεβάν : ¨Στο Ερεβάν έχουμε εκατοντάδες μνημεία από την εποχή των Χαν. Υπήρχαν χάνια, παλάτια και τζαμιά. Τίποτε δεν έμεινε. Όλα τα ισοπέδωσαν οι Αρμένιοι. Δεν άφησαν κανένα τουρκικό ίχνος. Υπήρχαν χιλιάδες τουρκικά τοπωνύμια. Όλα τα άλλαξαν. Άντε επισκευάστε ένα από τα τουρκικά μνημεία στο Ερεβάν. Και κάνοντας αυτό διακηρύξτε πως ¨επισκευάζουμε το τουρκικό σπίτι¨. Να δούμε θα το επιτρέψει η Αρμενία ; Με ποια λοιπόν λογική εσείς δηλώνετε πως επισκευάζετε τα αρμενικά και ελληνικά σπίτια στο Όρντου ; Αν λέγεται αυτό είναι λάθος, είναι ντροπή¨.

……………………….

Σχόλιο : Να και το ¨παληκάρι¨ της ιστορίας

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone