ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

Εφ. Μπιργκιούν 30-8-2011

¨1300 Τούρκοι στρατιώτες στο Β. Ιράκ¨.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δημοσίευσε κάτι ενδιαφέρον. Το πρακτορείο στηριζόμενο σε Ιρακινές πηγές ανέφερε πως η Τουρκία έχει εγκαταστήσει 1300 στρατιώτες της στο Β. Ιράκ.

Με βάση το Ρόιτερς οι στρατιώτες αυτοί είναι εγκατεστημένοι στην επαρχία Ντουχόκ, σε πόλεις μεταξύ των οποίων και η Μπαμαρνέ 40 χλμ από τα σύνορα. Αυτά τα ¨προκεχωρημένα φυλάκια¨ είναι περιτριγυρισμένα από τείχη ανθεκτικά στα εκρηκτικά και μέσα τους υπάρχουν άρματα, φορτηγά κα θωρακισμένα οχήματα. Φρουροί σε πύργους παρατηρήσεις συνεχώς παρακολουθούνε το περιβάλλον.

Μιλώντας στο πρακτορείο ο Αμπντουλλάχ Γκανζού-μέλος της τοπικής διοίκησης είπε : ¨Κανείς δεν με ρώτησε αν αυτές οι μονάδες πρέπει να βρίσκονται ή όχι εδώ. Αυτό μοιάζει με έναν καλεσμένο που είναι στο σπίτι μου, με μισεί και μου επιτίθεται.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΖΑΜΑΝ

Η εφημερίδα Ζαμάν στις 19 Αυγούστου στηριζόμενη σε ¨πηγή που δεν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της ¨ έγραψε πως ενώ η Τουρκία μέχρι σήμερα στο Β. Ιράκ είχε μια μικρή δύναμη πληροφοριών και μόνο για να παρακολουθούνε τις κουρδικές δραστηριότητες, πλέον έστησε ¨επιχειρησιακά προκεχωρημένα φυλάκια¨. Η Τουρκία κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχει περίπου 2.500 στρατιώτες στο Β. Ιράκ, και οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται εκεί χωρίς την έγκριση της Ιρακινής κυβέρνησης.