ΜΝΗΜΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 22-8-2011

¨ Τον Ογούν Σαμάστ τον έφεραν στην Σαμψούντα αστυνομικοί της Κωνσταντινούπολης¨

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- 4 χρόνια μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ και ενώ ακόμη δεν έχει σηκωθεί το πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει, άτομο που τότε ήταν υψηλά ιστάμενος της Στρατοχωροφυλακής Σαμψούντας μιλά στο ANF, και αποκαλύπτει τις παραλείψεις και τις σκοτεινές σχέσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κωνσταντινούπολης με την δολοφονία εκείνη.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος που υπηρετούσε τότε στην Σαμψούντα δηλώνει πως ¨ Μετά την δολοφονία, στο λεωφορείο όπου ανέβηκε ο Ογούν Σαμάστ, μπροστά του, πίσω του και δίπλα του καθόταν αστυνομικοί με πολιτικά. Από την Κωνσταντινούπολη ακόμα τον παρακολουθούσαν βήμα βήμα¨.

 Η Τουρκία στις 19-1-2007 συνταράχθηκε από τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας Άγος Χραντ Ντινκ επί της οδού Χαλασκαργκαζί στην Κωνσταντινούπολη. Από την αρχή εντοπίστηκε ότι την δολοφονία διέπραξε ο Ογούν Σαμάστ, όμως με τίποτε δεν αποκαλύφτηκαν αυτοί που βρισκόταν πίσω του. Τον περασμένο μήνα στην δίκη που έγινε, ο δολοφόνος του Χραντ Ντινκ ο Ογούζ Σαμάστ τιμωρήθηκε με φυλάκιση 22 ετών και 10 μηνών. Η οικογένεια και οι συνήγοροι της υποστηρίζουν ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποκαλυφτούνε οι σκοτεινές διασυνδέσεις της δολοφονίας.

Αποκαλύφτηκαν πληροφορίες πως ο τότε αστυνομικός διευθυντής Τραπεζούντας ήξερε πως θα διαπραχθεί η δολοφονία, πως ο αντινομάρχης Κωνσταντινούπολης είχε απειλήσει τον Χραντ Ντινκ, και το σημαντικότερο ότι ενήμερος για την δολοφονία που θα γινόταν ήταν και ο αστυνομικός διευθυντής Κωνσταντινούπολης Τζελαλετίν Τσεράχ. Οι φωτογραφίες με την τουρκική σημαία που τραβήχτηκαν στην Στρατοχωροφυλακή Σαμψούντας ενδυνάμωσαν τα σχόλια πως επρόκειτο για ¨κρατική¨ δολοφονία. Συνεχώς στην δίκη τίθεντο το θέμα για ποιο λόγο η αστυνομική διεύθυνση Κωνσταντινούπολης αν και ήταν ενήμερη για την δολοφονία που θα γινόταν, δεν έκανε τίποτε για να την αποτρέψει. Από την άλλη, εγγραφές καμερών από την στιγμή του φόνου εξαφανίστηκαν ενώ μάρτυρες του φόνου σώπασαν ή φιμώθηκαν.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΤΣΕΡΑΧ ;

Ο Σαμάστ μετά την δολοφονία πήρε τον δρόμο για Σαμψούντα. Η αστυνομία Κωνσταντινούπολης όμως δεν μπόρεσε με τίποτε να τον συλλάβει ! Έτσι ανακοινώθηκε στην κοινή γνώμη. Τώρα 4 χρόνια μετά την δολοφονία, στρατιωτικός αξιωματούχος που υπηρετούσε τότε στην Στρατοχωροφυλακή Σαμψούντας περιγράφει σημαντικές πληροφορίες για την δολοφονία. Αυτά που λέει στο ANF αποκαλύπτουν ότι η αστυνομία Κωνσταντινούπολης ήξερε από την αρχή ότι την δολοφονία την διέπραξε ο Ογούν Σαμάστ και μάλιστα ότι αμέσως μετά την δολοφονία αστυνομικοί παρακολουθούσαν τον Σαμάστ. Έχουν συζητηθεί πολύ οι ¨αμέλειες¨ του αστυνομικού Διευθυντή Κωνσταντινούπολης Τζελαλετίν Τσεράχ και της αστυνομίας Κωνσταντινούπολης, αλλά οι επιθεωρητές μετά από έρευνα που έκαναν τους ¨αθώωσαν¨.

………………………..

H ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΣΤ

Ο αξιωματούχος της Στρατοχωροφυλακής αναφέρει πως από την μέρα που ο Σαμάστ διέπραξε τη δολοφονία μέχρι που ήρθε στην Σαμψούντα παρακολουθούνταν από αστυνομικούς και προσθέτει : ¨ Μπροστά από την θέση 21 του λεωφορείου όπου καθόταν ο Σαμάστ, πίσω και δίπλα του καθόταν αστυνομικοί με πολιτικά της αστυνομικής διεύθυνσης Κωνσταντινούπολης. ¨Όταν το λεωφορείο έφτασε στο νέο ΚΤΕΛ στην Σαμψούντα, το λεωφορείο σταμάτησε και άνοιξαν οι πόρτες. Τότε προσωπικό της Στρατοχωροφυλακής Σαμψούντας ανέβηκαν και τον συνέλαβαν. Ήξεραν και σε ποια θέση καθόταν¨. Μάλιστα αναφέρει ότι καθώς και ο ίδιος υπηρετούσε τότε στην στρατοχωροφυλακή Σαμψούντας, είχε δει και ο ίδιος τους αστυνομικούς με πολιτικά.

………………..

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ;

Ο μάρτυρα που για λόγους ασφαλείας προτιμά να μείνει ανώνυμος λέει : ¨ Οι αστυνομικοί που ακολουθούσαν τον Σαμάστ από την Κωνσταντινούπολη δεν ανακρίθηκαν καθόλου. Και τώρα ρωτάω : Αυτοί οι αστυνομικοί με πολιτικά που υπάγονταν στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, αφού τον παρακολουθούσαν από την Κωνσταντινούπολη και ήρθαν μαζί του ως την Σαμψούντα, για ποιο λόγο δεν τον συνέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη όπου διέπραξε και την δολοφονία ; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι η Αστυνομία Κωνσταντινούπολης ήθελε να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την δολοφονία. Προσπάθησαν λοιπόν να εκτρέψουν το γεγονός. Αλήθεια τέθηκε μήπως σε διαθεσιμότητα λόγω του περιστατικού με τον Ογούν Σαμάστ κάποιος αξιωματικός ή αστυνομικός διευθυντής της Κωνσταντινούπολης ; Όχι¨.