ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ…

Εφ. Ταράφ 9-8-2011

Πατρίδα των νεκρών παιδιών…

Ένα ανθρώπινο δράμα παρουσιάστηκε στο χωριό Σαριτζιμέν του νομού Βαν στα Τουρκοιρανικά σύνορα. Ο 11χρονος καρκινοπαθής Σαμί Ιστενγιλμάζ γυρνώντας από τα χωράφια όπου είχε πάει με τον πατέρα του, έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει οι στρατιώτες για λαθρέμπορους, και καθώς φοβήθηκε έπεσε από το άλογο. Σκάλωσε όμως στον αναβολέα και συρόμενος πέθανε από τα χτυπήματα.

Σαμί, Μουράτ και Ουμούτ Ιστενγιλμάζ. Τα παιδιά του 61χρονου Μεχμέτ Ιστενγιλμάζ. Αυτός έβγαζε τα προς το ζην ασχολούμενος με τη γεωργία στο χωριό Σαριτζιμέν, που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ από το Τσαλντιράν. Ο Ιστενγιλμάζ που για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσε να γίνει πατέρας, απόκτησε το πρώτο του παιδί το 1994, το οποίο το ονόμασε Μουράτ. Ο Σαμί που γεννήθηκε το 2000 ήρθε να συμπληρώσει την ευτυχία του Ιστενγιλμάζ. Αυτή η ευτυχία όμως δεν κράτησε για πολύ. Το 2006 ο 12χρονος Μουράτ αρρώστησε και καιγόταν στον πυρετό. Ο πατέρας Μεχμέτ Ιστενγιλμάζ προσπάθησε παρά την απόσταση των 35 χλμ να φτάσει στον γιατρό της περιοχής περπατώντας. Ο μικρός Μουράτ όμως νικήθηκε από την μηνιγγίτιδα.

Έπεσε θύμα του στρατού

Ο Μεχμέτ Ιστενγιλμάζ που είχε χάσει τον μεγαλύτερο του γιό, τρία χρόνια πριν κατέρρευσε μαθαίνοντας για την αρρώστια του Σαμί. Ο μόλις 8χρονος Σαμί είχε καρκίνο. Ο πατέρας έκανε τα πάντα για την θεραπεία του γιου του. Πριν λίγες μέρες τον πήρε μαζί του και πήγαν να κόψουν χορτάρια στα χωράφια. Τα χορτάρια που έκοψαν τα φόρτωσε στο άλογο. Για να μην κουραστεί όμως ο Σαμί τον έβαλε κι αυτόν στο άλογο. Πατέρας και γιος πήραν μαζί το δρόμο για το σπίτι. Είχαν προχωρήσει λίγο όταν βγήκε μπροστά τους μια ομάδα στρατιωτών συνοριακής μονάδας από το Ουμούτεπε. O πατέρας συνηθισμένος σε παρόμοιες περιπτώσεις περίμενε να έρθουν οι στρατιώτες. Τα μετέπειτα τα περιγράφει ο πικραμένος πατέρας : ¨Ο υπολοχαγός που ήταν επικεφαλής της ομάδας χωρίς να πει τίποτε άρχισε να χτυπά το άλογο. Στο μεταξύ και οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούνε στον αέρα. Το άλογο φοβήθηκε και άρχισε να τρέχει. Με το που άρχισε να τρέχει το άλογο, ο γιος μου έχασε την ισορροπία του και έπεσε, αλλά το πόδι του πιάστηκε στον αναβολέα με αποτέλεσμα να σέρνεται και να χτυπιέται κάτω. Για περίπου 150 μέτρα χτυπιόταν στο κεφάλι και το χέρι. Σταμάτησα το άλογο και έφτασα δίπλα του. Ήταν βαριά τραυματισμένος. Παρακάλεσα τον διοικητή ¨Ας τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο με το όχημα σας¨ αλλά δεν με άκουσε, σηκώθηκαν κι έφυγαν. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο μαζί με αυτούς που μας βοήθησαν ήταν πλέον πολύ αργά. Ο Σαμί μου είχε πεθάνει¨

Είδα τον πατέρα του παιδιού να παρακαλά τον διοικητή

Ο Αϊχάν Χαναριτζί που άκουσε τους πυροβολισμούς και έφτασε επιτόπου επιβεβαιώνει αυτά που λέει ο Ιστενγλμάζ. Ο Χαναριτζί μιλώντας στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνά την υπόθεση έδωσε τις εξής πληροφορίες : Μάζευα χόρτα σε έναν λόφο λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το περιστατικό, και όταν άκουσα πυροβολισμούς και φωνές έτρεξα σε ένα σημείο από όπου μπορούσα να δω αυτά που γινόταν. Αυτό που είδα ήταν φρικτό. Το άλογο είχε σύρει το παιδί και ο πατέρας του πανικόβλητος δίπλα του προσπαθούσε κάτι να κάνει. Άκουσα τις φωνές του πατέρα που παρακαλούσε τον διοικητή. Εκλιπαρούσε να φέρουν ένα στρατιωτικό όχημα για να μεταφέρουν το παιδί του στο νοσοκομείο. Ο διοικητής είπε πως ¨Δεν με ενδιαφέρει¨ και απομακρύνθηκε. Καθώς μάλιστα δεν έπιανε το τηλέφωνο, δεν μπορούσαμε να καλέσουμε βοήθεια από το χωριό. Έτσι όντας σε αδιέξοδο, προσπαθήσαμε να το μεταφέρουμε μόνοι μας. Όμως διήρκησε πολύ και δεν μπορέσαμε να σώσουμε το παιδί¨.